CORONAVIRUS | Ce boli asociate aveau cele 8 persoane decedate până acum în România: Majoritatea au fost testate cu întârziere / Media de vârstă a victimelor este de aproape 70 de ani

Publicat: 24 03. 2020, 09:33
Foto: Pixabay

Autoritățile române au confirmat, până marți – ora 09:15, opt decese printre pacienții infectați cu noul coronavirus din țară. Cel puțin până în acest moment, lentoarea testărilor care ar fi putut confirma mai devreme boala, precum și bolile asociate par să fie caracteristicile comune ale deceselor înregistrate la nivel național.

Aproape toate cele opt persoane au fost testate cu întârziere pentru COVID-19, pentru că nu îndeplineau vechille criterii de evaluare. Nu este, totuși, cazul celei de a 7-a victime, care a fost tratată de medici în calitate de contact apropiat al celui de-al doilea pacient ucis.

Cu toate acestea, a doua persoană decedată era testată abia la patru zile distanță de internarea în Spitalul Universitar București, când deja starea de sănătate era una gravă. Prin urmare, există suspiciunea rezonabilă că, deși a fost evaluată după noile criterii, chiar și a șaptea victimă a fost tratată cu întârziere.

În plus, un alt lucru important de menționat este că niciunul dintre cei opt pacienți nu avea mai puțin de 64 de ani. Media lor de vârstă depășește cu puțin 69 de ani. Iată mai jos informările oficiale făcute de autorităţile române despre persoanele decedate până acum.

Prima persoană decedată avea „afecțiuni preexistente foarte grave, cancer în stadiu terminal”

Este vorba de pacientul în vârstă de 67 de ani confirmat cu COVID-19 pe 18.03.2020 la UPU din cadrul Spitalului Filiași și transferat în aceeași dată la SCBI Craiova.

Pacientul avea afecțiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer).

Al doilea pacient avea o boală cronică preexistentă, pentru care se afla în programul de dializă

Al doilea pacient, în vârstă de 74 de ani era internat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş – București, transferat de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, având o boală cronică preexistentă pentru care se afla în programul de dializă.

A treia victimă suferea de diabet și hipertensiune arterială

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 70 de ani care a fost internat în Spitalul Județean Piatra Neamț. A fost confirmat pozitiv în data de 19 martie 2020 și în data de 20 martie 2020 transferat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Pacientul avea afecțiuni cronice preexistente (diabet, hipertensiune arteriala).

În urma anchetei epidemiologice nu s-a constat istoric de călătorie sau contact cu o persoană infectată.

Al patrulea pacient ucis suferea și el de diabet și boli cardiovasculare

Este vorba despre o femeie în vârstă de 72 ani, internată în data de 21 martie 2020 in Spitalul județean Suceava, cu afecțiuni asociate cronice (diabet, boli cardiovasculare) , fără context epidemiologic (nu are istoric de călătorie, nu a venit în contact cu o persoană confirmată pozitiv)

Al cincilea caz, un bărbat internat anterior la cardiologie, confirmat pozitiv abia la două zile de la internare

Este vorba de un bărbat, de 71 ani, din Suceava, confirmat pozitiv pe data de 23.03.2020, internat la Spitalul Județean Suceava din 21.03.2020.

Persoana a fost internată anterior în secția de cardiologie unde este posibil contact cu pacienta transferată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Pacientul #6, depistat cu COVID-19 chiar în ziua decesului

Persoana este un bărbat de 64 de ani, din Arad, care a fost internat din data de 20 martie a.c. în stare gravă la Spitalul Județean Arad, intubat în secția ATI. Bărbatul a decedat în cursul zilei de astăzi și tot în această zi a fost confirmat pozitiv la testul pentru noul coronavirus.

A șaptea persoană „necesita dializă”

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 65 ani, internat la Spitalul Universitar București, confirmat pozitiv în data de 21.03.2020. Pacientul necesita dializă și a fost contact de salon cu un alt pacient dializat, confirmat cu COVID 19 pe data de 20.03.2020 și care a fost transferat în Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș unde a decedat.

Cea mai recentă victimă, a opta, avea obezitate de gradul II

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 70 ani, internat la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Craiova, confirmat pozitiv în data de 19.03.2020. Pacientul a sosit pe data de 07.03.2020 din Italia împreună cu fiica sa, care se află în acest test moment în autoizolare. Pacientul a fost internat pe data de 19.03.2020 la SCBI Craiova cu insuficiență respiratorie, fiind internat pe sectia ATI a spitalului. Acesta suferea de boli preexistente pentru care urma tratament cu insulină. De asemenea, pacientul avea obezitate grad II.

Începând de luni, România a anunțat că testează mai mulți suspecți de coronavirus

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat, luni, că lărgește categoriile de persoane testate, după numeroase apeluri ale medicilor în acest sens. Practic, toți pacienții internați în spitale care au simptome de infecții respiratorii acute vor fi testați, la fel și personalul medical care intră în contact cu cazuri confirmate cu coronavirus. În țara noastră au fost prelucrate până astăzi 11.223 de teste de identificare a coronavirusului.

Cine va fi testat – ce înseamnă caz suspect, potrivit noii definiții date de autorități:

  • 1) Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brusc al cel putin unuia din următoarele: tuse, febră, scurtarea respiratiei – creșterea frecvenței respiratorii –ȘI fără o altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic ȘI cu istoric de călătorie sau ședere într-o țară/regiune cu transmitere comunitară, în perioada de 14 zile anterioare datei debutului
  • SAU
  • 2) Pacient cu infecție respiratorie acută ȘI care s-a aflat în contact apropiat cu un caz confirmat cu COVID-19care în perioada de 14 zile anterioare datei debutului
  • SAU
  • 3) Pacient cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră)ȘI tuse ȘI scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii) ȘI care necesită spitalizare peste noapte ȘI fără altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic.

Cine va fi testat (prioritizarea testării în ordine descrescatoare a importanței este urmatoarea), potrivit Institutului Național de Sănătate Publică:

  • 1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internationala;
  • 2. Contacți apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;
  • 3. Personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat;
  • 4. Cazuri de SARI (infecții respiratorii acute) fara altă etiologie (negativi la test de gripă),din toate categoriile de varstă și din toate spitalele;
  • 5. Persoane instituționalizate simptomatice (în carantină/izolare).

B1.RO nota, tot luni, că la ora actuală România poate trata cel mult 1.361 de cazuri grave de infectare cu noul coronavirus. (Detalii AICI)