CORONAVIRUS | Klaus Iohannis, declarații de presă la ora 17.00, după ședința la Palatul Cotroceni la care au participat premierul Ludovic Orban, mai mulți membri ai Guvernului și șeful DSU, Raed Arafat

Publicat: 12 05. 2020, 12:16
Foto: presidency.ro

UPDATE, 12 mai, ora 15.00 – Ședința de la palatul Cotroceni s-a încheiat. Președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă la ora 17.00.

Președintele Klaus Iohannis va avea marți, de la ora 13.00, la Palatul Cotroceni, o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei de coronavirus. La discuții vor participa premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în cadrul MAI, Raed Arafat, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

Ședința de la Palatul Cotroceni are loc în contextul în care începând de vineri 15 mai, starea de urgență de pe teritoriul României va fi înlocuită cu starea de alertă și va începe o primă etapă de relaxare a restricțiilor impuse de autorități pe fondul pandemiei de coronavirus.

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind starea de alertă

De altfel, Guvernul a adoptat în ședința de luni un proiect de lege referitor la starea de alertă, care a fost trimis spre dezbatere în Parlament. Actul normativ a fost inclus pe ordinea de zi de marți a Senatului.

Printre prevederile cuprinse în proiectul de lege se află măsuri referitoare la domeniul economic. Astfel, începând din 15 mai va fi permisă organizarea activităților de comercializare a alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, așa cum sunt cele de tip drive-in, room service sau livrare la clienți.

De asemenea, își pot desfășura activitatea operatorii economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei, fiind întreruptă comunicarea cu restul complexului.

În ceea ce privește măsurile care vizează domeniul medical, reprezentanții Guvernului au anunțat că începând din data de 15 mai, purtarea măștii de protecție va fi obligatorie atât în spațiile publice închise, cât și în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

De asemenea, în perioada stării de alertă, autoritățile pot plafona prețurile la medicamente, vaccinuri, dezinfectanți, insecticide, dispozitive medicale și alte materiale sanitare.

Guvernul a mai decis că după data de 15 mai, instituțiile cu mai mult de 50 de angajați vor trebui să verifice temperatura acestora în momentul venirii la serviciu și vor trebui să stabilească un program individualizat de muncă pentru a se evita astfel aglomerația din mijloacele de transport în comun.

Actul normativ adoptat, luni, de Guvern cuprinde și măsuri referitoare la domeniul educației. Astfel, în perioada stării de alertă, instituțiile de învățământ preuniversitar vor continua să-și desfășoare activitatea în sistem online, iar autoritățile sunt obligate ca, acolo unde nu este posibil acest lucru, să asigure resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologie.

Starea de urgență a fost instituită în România pe 16 martie

Președintele Klaus Iohannis a instituit măsura stării de urgență pe teritoriul României pe data de 16 martie, la câteva săptămâni după confirmarea primului caz de contaminare cu noul coronavirus din țara noastră. Valabilă inițial pentru 30 de zile, starea de urgență a fost prelungită ulterior cu încă o lună, până la data de 15 mai.