Președintele Klaus Iohannis a vizitat, vineri, Unitatea de Suport Medical „Bucureștii Noi”, realizată cu sprijinul unor companii din mediul privat și a unor organizații nonguvernamentale.
”Apreciez foarte mult această inițiativă privată. Inițiatorii sunt sunt firmele Auchan și Leroy Merlin. Multe ONG-uri au venit în sprijin, cu bani, cu muncă, și au realizat această facilitate. Sunt impresionat. Avem aici multe soluții noi, inovatoare. Cred că cei care, din păcate, vor avea nevoie de un loc aici, vor fi foarte mulțumiți de ce găsesc. Această facilitate va fi operată într-un parteneriat. Institutul Matei Blaș și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va gestiona ce se va întâmpla aici. Departamentul pentru Situații de Urgență a fost implicat în coordonare și amenajare și va coordona în continuare modul cum funcționează această facilitate. Sunt foarte bucuros că antreprenorii și privații au înțeles să nu lase statul singur în fața acestei pandemii”, a declarat Klaus Iohannis.
La începutul luniiaprilie, mai multe companii private și ONG-uri, cu sprijinul Ministerului Sănătății și al Departamentului pentru Situații de Urgență au început unui centru de spitalizare pentru pacienți cu COVID-19 noncritici. În acest sens a fost pus la dispoziție un spațiu de 7.500 de metri pătrațiin Bucureștii Noi. Activitatea din această unitate va fi gestionată de Institutul ”Matei Balș” și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat recent că începând din data de 15 mai, în România va începe relaxarea unora dintre restricțiile impuse în contextul stării de urgență. Astfel, cetățenii vor fi obligați să poarte măști de protecție în spațiul public și în mijloacele de transport în comun și nu vor mai trebui să aibă asupra lor adeverințe de la locul de muncă sau declarații pe propria răspundere pentru a justifica deplasările pe care le fac. Totuși, șeful statului a subliniat că relaxarea restricțiilor se va face treptat, iar până la 15 mai toate măsurile rămân în vigoare, așa încât, românii trebuie să stea în case.
”Una dintre măsuri este cea cu masca de protecție. Am decis ca după data de 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice închise și atunci când folosim transportul public în comun. Această măsură nu este limitată în timp. Vom putea să renunțăm la purtarea măștii poate la anul, când această pandemie va fii sub control și nu mai există riscul infectării.
După data de 15 mai, vom renunța la restrângerile care privesc persoane. Nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. Vom putea să ne deplasăm în spații publice fară să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și de ce mergem”, a anunțatKlaus Iohannis, pe 22 aprilie.
În acest context, premierul Ludovic Orban a participat, vineri, la o ședință aGrupului de Suport Tehnico-Ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt-contagioase pe teritoriul României, la sediul Ministerului Afacerilor Interne. La finalul discuțiilor, șeful Guvernului a precizat căpentru fiecare măsură de relaxare a restricțiilor, impuse în contextul stării de urgență,se vor stabili anumite reguli.
”Au existat foarte multe idei, de exemplu, posibilitatea realizării unui triaj la locul de muncă sau la școală prin intermediul termometrelor electronice. E nevoie de o dotare a instituțiilor. Dacă persoana are temparatura de peste 37 de grade să nu rămână la locul de muncă și să fie suspusă unei testări medicale, inclusiv pentruCOVID-19”, a declarat Ludovic Orban.
Potrivit datelor anunțate vineri de Grupul de Comunicare Strategică, la nivel național au fost confirmate 10.417 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, cu 321 mai multe decât la raportarea făcută joi. Bilanțul deceselor a ajuns la 552. De la debutul pandemiei, 2.817 români au fost declarați vindecați.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.