CORONAVIRUS | INSP: Peste 87% dintre pacienții cu COVID-19 care au decedat aveau cel puțin o comorbiditate. 1 din 7 cazuri a fost înregistrat în rândul personalului medical
Peste 75% dintre pacienții infectați cu COVID-19 care au decedat aveau peste 60 de ani, iar peste 87% dintre victime aveau cel puțin o comorbiditate, potrivit raportului pentru săptămâna 27 aprilie – 3 mai, transmis de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Potrivit documentului citat, în perioada menționată, 39,4% din totalul cazurilor de COVID-19 au fost confirmate în București și județele Suceava, Cluj, Bacău și Vrancea.
Totodată, din totalul deceselor raportate în săptămâna 27 aprilie – 3 mai, 45% au fost înregistrate în județele Suceava, Galați, Mureș, Arad și în municipiul București.
Foto:insp.gov.ro
Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, unul din șapte cazuri de COVID-19 a fost înregistrat în rândul personalului medical.
De asemenea, 75,1% dintre decese au fost la pacienți cu vârste de peste 60 de ani, iar 61,8% dintre victime au fost bărbați. Totodată, datele INSP arată că 87,7% dintre persoanele care au murit sufereau de cel puțin o comorbiditate.
Foto:insp.gov.ro
Vârsta medie a pacienților infectați cu COVID-19 care au decedat este de 68 de ani, cea mai tânără victimă având 20 de ani, iar cea mai vârstnică, 98.
Printre cele mai frecvente afecțiuni medicale ale persoanelor decedate se numără bolile cardiovasculare (56,5%), diabetul (30,3%), bolile renale (18,1%) și bolile neurologice (18,1%).
Foto:insp.gov.ro
Foto:insp.gov.ro
Peste 13.800 de cazuri de coronavirus în România
Potrivit datelor raportate marți de Grupul de Comunicare Strategică, la nivel național au fost confirmate 13.837 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, cu 325 mai multe comparativ cu datele anunțate luni. 244 de pacienți sunt internați, în acest moment, la terapie intensivă. În același timp, de la debutul pandemiei 5.454 de români au fost declarați vindecați și au fost externați din unitățile medicale.
În continuare, cel mai mare focar de COVID-19 din România este județul Suceava, acolo unde aau fost confirmate până acum 3.010 cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2. A doua cea mai afectată zonă din țară, ca număr de cazuri este municipiul București, cu 1.376 de îmbolnăviri.
Bilanțul deceselor a ajuns la 841.
Secretarul de stat Horațiu Moldovan: Sunt raportate multe decese la pacienți cu COVID-19 care mor din altă cauză
Referitor la numărul victimelor raportate în România, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a declarat luni că multe dintre decese survin în cazul unor pacienți cu multiple comorbidități, așa încât nu se pote precizat cu exactitate dacă acele persoane au murit din cauza COVID-19 sau a afecțiunilor grave cu care erau diagnosticați.
„Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, și 80 la sută sunt pacienți care au comorbidități, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal. (…) Incidența acestor pacienți este relativ importantă, deci, după părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice precise, pentru că sunt greu de făcut – dar vor trebui să fie făcute la un moment dat – sunt foarte mulți pacienți despre care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu Covid”, a declarat Horațiu Moldovan la Antena 3.
Până marți, la ora 13.00, la nivel național au fost prelucrate 205.842 de teste, au mai transmis reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică.
Ludovic Orban: Deja suntem pe un plafon al îmbolnăvirilor cu COVID-19
Premierul Ludovic Orban a declarat luni, într-o conferință de presă, că în România s-a atins un plafon al îmbolnăvirilor de COVID-19 și al deceselor. Șeful Guvernului a recomandat însă menținerea anumitor restricții pentru a evita apariția unor noi focare.
”Am trecut de o perioadă grea, după cum arată graficul, suntem deja pe un plafon. Avem zile în care numărul persoanelor care s-au vindecat este mai mare decât cel al personelor care au fost diagnosticate ca pozitive. Deja suntem pe un plafon și vom avea o tendință de descreștere cu singura condiție să nu ne relaxăm, să nu renunțăm la toate rigorile de comportamnet care ne-au permis să menținem un nivel atât de scăzut al răspândirii virusului. (…) Deci suntem pe un plafon. Sigur că avem niște mici zimți, dar dacă faci media poți să constați evoluția. E într-o ușoară descreștere și pe numărul de îmbolnăviri și cazuri active”, a declarat Ludovic Orban.