Victor Costache, fostul ministru al Sănătății, anunțao testare colectivă a populației din București, cu puțin timp înaintea predării mandatului, precizând că cei care locuiesc în Capitală vor fi testați „din ușă în ușă” pentrucoronavirus.
„Testarea va include de fapt un eșantion de doar 10.000 de persoane din București”, preciza fostul ministru la sfârșitul lunii martie.
La rândul ei, Primarul Capitalei declara, la acea vreme, că Primăria Capitalei ar fi achiziționat 4.000 de teste, iar cele 6 primării de sector vor cumpăra câte 1.000 de teste, a precizat Gabriela Firea.
Vineri, 22 mai 2020, Gabriela Firea a anunțat că va fi lansată platforma online unde se pot înscrie voluntar 11.000 de bucureșteni pentru a fi testați pentru noul coronavirus, indiferent de vârstă sau sectorul din care fac parte.
Platforma pentru înscrierea în programul de testare gratuită a bucureștenilor
Proiectul TESTĂM PENTRU BUCUREȘTI!” va avea în vedere limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 în rândul populației Municipiului București, prin testarea cu patru aparate RT-PCR.
„Începe marea testare în Capitală, pe platforma online„testampentrubucuresteni.assmb.ro”, parte a proiectului “Testăm pentru București” – prima inițiativă a unei autorități locale din România care asigură testarea cu aparate Real Time PCR pe scară largă a persoanelor asimptomatice”, a anunțat primarul general al Capitalei.
De asemenea, Gabriela Firea a mai punctat faptul că, prin acest proiect, Bucureștiul se înscrie în rândul marilor metropole europene, care aplică deja principiul testării extinse, promovat și de Organizația Mondială a Sănătății.
Pentru depistarea noului coronavirus vor fi utilizate teste de tip antigen standard RT-PCR, cele mai utilizate la ora actuală pe plan mondial pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2.
„Nu este un test dureros, se realizează prin exudat nazo-faringian, am făcut și eu un astfel de test, nu este nimic invaziv, nu este de speriat”. a mai precizat primarul Capitalei.
Pe platforma online se pot înscrie, pe bază de voluntariat, în vederea testării RT-PCR, bucureștenii asimptomatici, ce nu prezintă simptome associate virusului COVID-19 și nu se află în definițiile de caz stabilite de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Aceste persoane vor completa o declarație cu date personale: nume, prenume, CNP, serie și număr C.I., vârstă, sex, adresă de domiciliu, număr de telefon, adresă de e-mail și datele din certificatul de naștere (în cazul minorilor). După acceptarea în cadrul programului, voluntarii vor completa cererea de înscriere și consimțământul pentru participare, urmând să fie contactați ulterior pentru programare și testarea propriu-zisă, la unul din cele 20 de laboratoare acreditate, apartinand celor 20 de clinici de stat si private afiliate acestui proiect.
Orice persoană asimptomatică poate participa, pe bază de voluntariat, la această testare, care se va realiza în mod gratuit.
Testarea se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian.
Primăria Capitalei, prin ASSMB, va urma să deconteze pentru fiecare persoană testată suma de 200 de lei, direct către laboratoarele de stat și private înscrise în proiect.
De la lansarea platformei, în prima jumătate de oră, s-au înscris deja peste 700 de voluntari, peste 500 dintre ei trecând deja de prima etapă de evaluare. Ulterior, platforma s-a blocat, din cauza numărului mare de accesări, dar a redevenit funcțională la scurt timp.
Mai mult, de săptămâna viitoare, un dispozitiv ultramodern va fi disponibil la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”, ce va depista în doar câteva minute dacă un pacient este sau nu infectat cu noul coronavirus.
Computerul tomograf mobil, dotat cu inteligență artificială, va efectua teste pulmonare, a anunțat primarul Capitalei, Gabriela Firea.
MinistrulSănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că se pregătește o testare la nivel național, ce ar urma să fie aplicată după data de 1 iunie, pentru a verifica starea imunizării populației, dar și modul în care se răspândesc cazurile deCOVID-19, luându-se în calcul optregiuni de dezvoltare.
Acesta a precizat că numărul de persoane testate va fi stabilit în funcție de evoluția epidemiei în România până la acel moment, dar se va ține cont de focarele existente.
„La nivelul fiecarui judet, la nivelul fiecarei grupe de vârstă, se iau eșantioane și se testează. Se fac teste imunologice și vom vedea din fiecare grupă de vârstă cam care este procentajul în care persoanele din România s-au imunizat și prezintă anticorpi. Facem evaluarea în funcție de numărul de cazuri din acel moment. În funcție și de zone. Unele cu focar mare, altele cu focar mic. O să testăm voluntarii, pe care îi căutam în anumite focare”, a explicat ministrul laEuropa FM