Imagini scandaloase într-o comună din județul Sălaj. În goană după popularitate, primarul nu a mai ținut cont de regulile de distanțare socială impuse în timpul stării de urgență generată de pandemia de coronavirus și a chemat oamenii pentru a le împărți pâine și cartofi. Și mai halucinant este că la întreaga scenă a asistat și poliția, al cărei scop este, potrivit ordinelor Ministerului de Interne, de a limita astfel de situații pentru a elimina riscul transmiterii noului coronavirus. În acest caz, agenții din comuna sălăjeană s-au mulțumit doar să îl supravegheze pe primar și pe oamenii care se îmbulzeau să pună mâna pe pâinea și cartofii primarului.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Așa a înțeles primarul din localitatea Jibou, județul Sălaj, că trebuie protejați cetățenii în plină pandemie de coronavirus.Sute de oameni au fost strânși la un loc pentru a primi pâini și cartofi înainte de sărbătorile Pascale. Bineînțeles, nici vorbă de măști sau mânuși pentru vreunul dintre aceștia. Și mai halucinant este că polițiștii erau cei care coordonau întreaga scenă, însă nici măcar cei care trebuiau să asigure respectarea legii nu s-au gândit că distanțarea socială nu este doar o glumă, ci o obligație impusă prin Ordonanțele Militare date în timpul stării de urgență generată de COVID-19.
Explicația primarului PSD, Dan Ghiurco, a fost că demersul a făcut parte dintr-o acțiune de distribuire alimente către persoane aflate în situații de risc social, beneficiari ai venitului minim garantat, precum și pentru vârstnici fără aparținători.
Prefectua a cerut însă o anchetă în acest caz. De altfel, prefectul Sălajului, Marcel Țurcaș, a declarat pentru B1 TV că s-a luat decizia de a se împărți ajutoare sociale către acele comunități de romi, de circa 800 de persoane, care se află la periferia localității Jibou. Bineînțeles, sub protecția serviciilor de pază și ordine.
Acea aglomerare a fost una spontană, spune prefectul, și s-a creat în faza incipientă a distribuirii acelor ajutoare sociale.
Țurcaș spune că au fost două acțiuni: una de distribuire de ajutoare sociale, iar cealaltă de distribuire alimente către comunitatea de romi din Jibou.
“A participat și Primăria, dsigur, la distribuirea de ajutoare alimentare. Practic s-au cumulat cele două acțiuni.
Cunoșteam această decizie, iar eu consider că a fost una corectă pentru a evita împărțirea acelor ajutoare la nivelul centrului orașului Jibou, pentru a evita supraaglomerarea. Desigur, incidentul este regretabil și a durat două-trei minute”, a menționat prefectul de Sălaj.
Referitor la faptul că polițiștii nu au intervenit pentru a-i despărți pe oamenii, prefectul de Sălaj a spus că “cunoaștem cu toții o anumită inclinație spre indisciplină socială a unor părți a comunității noastre, dar nu este o scuză acest lucru.”
Marcel Țurcaș a reiterat însă faptul că îmbulzeala nu a durat mai mult de două-trei minute la începutul desfășurării.
“Cânt au sosit forțele de ordine, reprezentanții primăriei, situația a fost remediată imediat. Oamenii au mers acasă, iar ei s-au deplasat la locuințele proprii și au evitat acea aglomerație. Împărțirea acelor ajutoare sociale și alimentare au fost distruibuite sub protecția autorităților la locuința fiecăruia.”
Astfel, ulterior, camioanele cu ajutoare au mers pe la casele oamenilor pentru a se evita deplasarea cetățenilor, limitându-se riscul de transmitere a coronavirusului.
“Știm cu toții că sunt încălcate normele de disciplină. Acești 800 de oameni se puteau deplasa în centrul orașului și era mai problematic. Știm însă că se putea gestiona mai corect acea situație, chiar și cele două-trei minute”, a mai spus acesta.
Prefectul Marcel Țurcaș a spus că se fac cercetări cu privire la incidentul din orașul Jibou și urmează să se ia decizii.
“Vrem să ne asigurăm că lucrurile sunt corecte. Imaginile nu sunt foarte fericite. Că asigurăm că, în colaborare cu celelalte instituții, am incercat ca lucrurile să fie cât mai bune”
În județul Sălaj nu au mai fost astfel de situații, spune prefectul.
“Am văzut că și în alte județe s-a mai întâmplat. Știm ce se întâmplă la nivelul acestor comunități. Problema este veche, de disciplină. Nu avem altceva de făcut decât să gestionăm aceste situații”, a conchis prefectul de Sălaj.