CORONAVIRUS | Grupul de Comunicare Strategică: Măsurile de protecție sanitară trebuie păstrate pentru că, în ultimele zile, numărul persoanelor infectate l-a depășit pe cel al pacienților vindecați
Grupul de Comunicare Strategică (GCS) precizează că trebuie păstrate în continuare măsurile de protecție sanitară, având în vedere că, în ultimele zile, a fost înregistrată o evoluție negativă a raportului dintre numărul românilor confirmați ca fiind infectați cu noul coronavirus și numărul celor declarați vindecați. Precizările GCS vin ca răspuns la dezbaterile care au avut loc în spațiul public cu privire la evoluția epidemiei de COVID-19 din România și necesitatea continuării măsurilor de protecție sanitară.
Grupul de Comunicare Strategică: Evoluție negativă a raportului dintre numărul persoanelor confirmate cu coronavirus și numărul persoanelor vindecate
Reprezentanții GCS notează faptul că autoritățile au decis instituirea stării de alertă pe teritoriul României începând din 15 mai, în contextul în care a fost constată o evoluție redusă a numărului de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, raportat la numărul persoanelor vindecate. Astfel, de la jumătatea lunii mai s-a intrat în prima etapă de relaxare a restricțiilor impuse pe fondul epidemiei de COVID-19.
”De asemenea, în intervalul de până la 1 iunie a putut fi constatată o rată semnificativ mai mare a persoanelor vindecate în comparație cu cea a persoanelor infectate, fapt care a permis continuarea și extinderea graduală a măsurilor de relaxare.
În următoarea săptămână, moment în care a fost analizată intrarea într-o nouă etapă care să permită reluarea unor noi activități sociale și economice, s-a menținut o rată superioară a numărului persoanelor vindecate în raport cu cele infectate”, au transmis reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică.
Pe de altă parte, în ultimele zile, a fost înregistrat un trend crescător al numărului de îmbolnăviri, cu un vârf de 320 de noi cazuri de contaminare anunțate duminică, și cu un ecart semnificativ față de numărul persoanelor vindecate.
”Această evoluție negativă a raportului dintre numărul persoanelor confirmate cu noul coronavirus (COVID-19) și numărul persoanelor vindecate reclamă un efort sporit de conformare la conduita sanitară responsabilă din partea societății în ansamblul său. Respectarea normelor sanitare din partea cât mai multor cetățeni este singura garanție că măsurile de relaxare luate până în prezent pot fi menținute și că se poate continua în siguranță cu adoptarea de noi măsuri de relaxare în privința activităților sociale și economice”, mai transmite GCS.
Foto:stirioficiale.ro
Peste 22.000 de cazuri de coronavirus la nivel național
Cele mai noi date anunțate de Grupul de Comunicare Strategică arată că până luni, la nivel național, au fost confirmate 22.165de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cu 166 mai multe față de raportarea făcută duminică. 1.427 de pacienți depistați cu infecție cu SARS-CoV-2 au murit, 175 sunt internați în secțiile de terapie intensivă din țară, iar 15.817 au fost declarați vindecați și externați.
În acest context, medicul Virgil Musta, de la Spitalul Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a atras atenția că data de 15 iunie, când România a intrat în a treia etapă de relaxare a restricțiilor impuse de autorități reprezintă un moment de referință în lupta cu pandemia.
15 iunie devine o nouă bornă, un nou pas în procesul de revenire spre normalitate. Răbdarea multora pare să nu mai existe, iar teoriile vehiculate tot mai mult legate de inexistenţa virusului alimentează dorinţa unora de a nu mai respecta regulile minime rămase în vigoare (mască şi distanţare în spaţii închise, precum şi spălarea regulată a mâinilor). Nu se poate să avem o memorie aşa de scurtă! Faptul că în România evoluţia pandemiei a rămas sub control şi s-a reuşit evitarea unei catastrofe, nu ne dă dreptul să uităm perioada din martie – aprilie în care Italia, Spania şi alte ţări aveau spitalele total depăşite, secţiile de terapie intensivă pline, iar oamenii contaminaţi mureau pe capete pentru că mulţi nu mai aveau loc în spitale. Aceasta a fost o realitate ce nu poate fi negată, cei care şi-au pierdut pe cei dragi în acele zile sunt mulţi şi sunt reali”, a scris Virgil Musta, pe Facebook.