CORONAVIRUS | Gabriela Firea, Primarul General: Din 15 mai se deschid toate parcurile, grădinile publice, inclusiv grădina zoologică şi cimitirele din Capitală

Publicat: 12 05. 2020, 16:28

Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei, a anunțat că, din 15 mai, se vor redeschide toate parcurile, cimitirele și grădinile publice, inclusiv grădina zoologică, din București. De altfel, această zi va marca și debutul stării de alertă în România. Țara noastră încă se află în stare de urgență din cauza epidemiei de coronavirus. De la mijlocul lunii, mai atât în București, cât și în restul țării, oamenii vor scăpa de o parte din restricțiile impuse pentru a limita răspândirea COVID-19. În schimb, vor trebui, în același scop, să respecte alte reglementări ce urmează a fi anunțate de autorități.

Gabriela Firea: Parcurile, grădinile publice și cimitirele din București, deschise din 15 mai

Marți, într-o postare pe Facebook, Primarul General al Capitalei a anunțat redeschiderea, de la mijlocul lunii, a parcurilor, cimitirelor și grădinilor publice din București. Măsura se suprapune cu prima zi de stare de alertă în România.

„Primaria Capitalei a propus acest punct pe ordinea de zi, care a fost si votat, in cadrul sedintei de azi a Comitetului municipal pentru situatii speciale de urgenta. (…)

Rugamintea catre toti cetatenii este sa evite zonele aglomerate, sa pastreze distanta sociala, sa se spele des pe maini si sa se dezinfecteze”, a scris, pe Facebook, Gabriela Firea.

Parcurile au fost închise încă din luna martie, din cauza epidemiei. În Sectorul 2, acestea au fost deja redeschise. Primăria a argumentat că astfel îi protejează pe oamenii care ies la alergat printre mașini.

România se pregătește pentru trecerea de la starea de urgență la starea de alertă

Încă din 22 aprilie, președintele Klaus Iohannis a anunțat că, din 15 mai, românii vor putea ieși din case fără declarația pe propria răspundere. Totuși, dat fiind că pericolul SARS-CoV-2 încă există, oamenii vor fi obligați să poarte măști de protecție în mijloacele de transport în comun și în spațiile publice închise.

Luni, Guvernul a ajuns la un acord privind proiectul de lege ce va conține reglementările de respectat în perioada stării de urgență. Asupra multor aspecte, însă, nu s-a ajuns la o concluzie. Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a anunțat, luni seară, că responsabilii vor stabili modul în care se va realiza circulația în localitate și între localități abia în preajma datei de 15 mai, în baza unor analize amănunțăte privind evoluția epidemiei. Dancă a mai explicat și în ce temei juridic se vor aplica amenzile după 15 mai.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a vorbit despre o serie de măsuri pe care le iau în calcul, astfel încât transportul, comerțul și munca să se desfășoare în condiții sigure. Totuși, el a precizat încă de pe acum că este exclus ca slujbele să se desfășoare în biserici, așa cum se țineau înainte de declanșarea crizei.

Președintele Klaus Iohannis a avut marți, la Palatul Cotroceni, o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei de coronavirus. La ora publicării acestei știri încă este așteptată conferința de presă în care va anunța deciziile luate.

Epidemie de coronavirus în România – Cel mai recent bilanț

Până marți, ora 13.00, când au fost prezentate cele mai recente date ale epidemiei de coronavirus, în România erau înregistrate în total 15.778 de persoane infectate.

Dintre acestea, 7.685 s-au și vindecat și au fost externate din spitale. În schimb, aproape 240 erau internate în secțiile de Terapie Intensivă. 991 de pacienți COVID-19 au decedat.

Tot până marți, ora 13.00, în România erau aproape 15.000 de oameni în carantină instituționalizată și puțin peste 19.000 în izolare la domiciliu.

În total, la nivel național au fost prelucrate 269.183 de teste pentru coronavirus.

Dincolo de granițe, 2.809 de români au fost depistați pozitiv și 102 au decedat.