În plină pandemie de coronavirus, situația de la Suceava afectează grav și femeile însărcinate. Pentru că Spitalul Județean a fost transformat în centru de îngrijire a pacienților testați pozitiv cu COVID-19, maternitatea nu mai există, iar femeile gravide nu au unde să aducă pe lume copiii.
Făcând apel la autorități, acestora li s-a spus să nască acasă sau să meargă la alte spitale din zonă. Doar că nici la acestea nu sunt primite din lipsă de locuri, explică Irina Popescu, vicepreședinta Asociației Asociației Moașelor Independente din România, pentru Hotnews.
Afirmația acestia este susținută și de medici, care sunt îngrijorați de faptul că ne-am putea confrunta cu o moratalitate crescută în rândul nou născuților sau chiar a mamelor.
În acest context, Irina Popescu face apel la autorități să găseascăd e urgență o soluție cu pentru amenajarea unui centru de nașteri provizoriu, unde gravidele să poată fi supravegheate de medici și moașe.
Tot ea precizează că nici măcar maternitatea privată din Suceava nu mai este deschisă, pentru că o parte dintre paciente ar fi putut merge acolo.
‘’Au primit mesajele pentru că medicii nu știau ce să facă cu ele. Și de unde să găsească o moașă, din pălărie? Iar medicii nu se bagă să nască acasă, ar fi un risc enorm fiindcă nu cred că sunt toți testați”, a declarat Irina Popescu pentru HotNews.ro.
Nașterea acasă poate atarge complicații grave. Sunt femei care au mai făcut o cezariană înainte sau copii cu cordonul ombilicat înfășurat în jurul gâtului.
‘Plus că femeile din Suceava care sunt la a doua naștere au avut peste 50% cezariene înainte, sunt în urmărire cu alte probleme de sănătate, deci nu sunt nașteri cu risc scăzut care se pot face acasă. Trebuie supravegheate”, a explicat Irina Popescu.
Medicul clinicii private din oraș spune că a oferit spitalul pentru a rezolva această problemă, dar DSP nu i-a autorizat inițiativa pentru că nu are ATI pentru nou născuți și linie de anestezie.
Amintim că județul Suceava este cea mai afectată zonă din țară, cu 701 cazuri de infectare până joi la ora 13.00.
Totodată, managerul Spitalului Județean Suceava, Florin Filip, și directorul medical, Doina Ganea Motan, au demisionat miercuri seara din conducerea unității medicale. Plecarea lor vine la o săptămână după ce au fost numiți în funcție, în contextul crizei cauzate de proliferarea alarmantă a cazurilor de coronavirus din județ și de contaminarea masivă a personalului medical. (Detalii AICI)
La polul opus, județele cu cele mai puține cazuri confirmate sunt Alba (9), Vaslui (9), Olt (8), Gorj (7), Vâlcea (7), Sălaj (6), Tulcea (6), Harghita (0).
VEZI AICI DISTRIBUTIA INTEGRALĂ PE JUDEȚE A CAZURILOR
De asemenea, amintim că România a trecut, luni, în Scenariul 4. La nivelul țării, sunt 2.738 cetățeni infectați cu virusul COVID-19, cu 278 cazuri noi față de raportarea făcută miercuri.
Totodată, 94 de persoane infectate cu COVID-19 au murit. (Detalii AICI)
La nivelul țării, 267 de persoane au fost declarate vindecate, iar 78dintre pacienți sunt internați la ATI.