CORONAVIRUS | Europarlamentarul Cristian Bușoi: UE trebuie să producă în interiorul său echipamentele medicale necesare, pentru a nu mai fi dependentă de exporturi, mai ales de cele din Asia
Cristian Bușoi, președinteleComisieipentru Industrie, Cercetare și Energie (
Este vorba despre măsuri care au fost adoptate pe două paliere: cel medical și cel economic.
Bușoi a început prin a spune că, din punctul său de vedere, criza medicală se va încheia în momentul în care, la nivel mondial, va fi disponibil un vaccin.
”Până atunci, vor fi ameliorări. Până nu vom avea un vaccin astfel încât oamenii să nu mai facă boala, nu vom scăpa de acest virus”, a spus europarlamentarul.
”Instituțiile europene s-au mobilizat foarte bine încă de la începutul crizei și au luat câteva măsuri importante care au venit în spirijinul cetățenilor europeni și ale statelor foarte afectate de criză. (…) Mobilizarea a fost foarte bună. (…) Suntem încă departe de rezolvarea crizei medicale. (…)
O măsură importantă se referă la mobilizarea unor fonduri pentru sectoarele sănătății. 3 miliarde de euro sunt puse la dispoziția statelor membre. S-a pornit o procedură de achiziție publică la nivel european”, a declarat Bușoi.
Președintele Comisiei ITRE a mai precizat că ThierryBreton, comisarul pentru Piața Internă ”a luat legătura cu toți cei care pot produce echipamente de protecție sau echipamente medicale pentru a-și mări capacitatea de producție”. Totul pentru ca ”Uniunea Europeană să producă în interiorul său tot ceea ce este necesar, pentru a nu mai fi dependentă de exporturile din afara spațiului european și mai ales de cele din Asia”.
Totodată, a fost creat un grup de consultanți, experți epidemiologi care lucrează cu instituțiile Uniunii Europene.
În ceea ce privește zona de cercetare, ”există 18 proiecte finanțate prin instrumentul Orizont 2020. Alt instrument este Inițiativa pentru medicamente inovatoare. Prin acesta, Comisia Europeană a pus 45 de milioane de euro la dispoziție. Industria farmaceutică vine cu o sumă egală pentru alte proiecte de acest tip”, a mai spus Cristian Bușoi.
Totodată, acesta a menționat faptul că la nivelul UE s-a făcut o mobilizare pentru repatrierea cetățenilor europeni din afara spațiuluiUE.
”38.500 de cetățeni europeni au fost repatriați din afara UE. 45 de milioane de euro au fost alocați pentru această operațiune”, a declarat Cristian Bușoi.
Măsurile economice adoptate de UE în contextul pandemiei de COVID-19
Referitor la măsurile economice adoptate în contextul pandemiei de COVID-19, europarlamentarul român a subliniat că ”lucrurile vor fi mai complicate și de durată. Va urma o perioadă dificilă, o recesiune economică”.
”Avem un pachet de 540 de miliarde de euro pentru scheme de sprijin pentru întreprinderi, mecanismul european de stabilitate sub formă de împrumut pentru zona euro. Deficitul de 3% din PIB nu mai este obligatoriu, datoriile pot depăși 60% din PIB-ul unei țări. Comisia Europeană a adoptat repede scheme de ajutor de stat pentru țările care le-au cerut. S-au flexibilizat fondurile europene. (…) România are în jur de 3 miliarde de euro, din care 1 miliarde sunt bani lichizi, disponibili imediat. Până la sfârșitul anului, toată suma va fi disponibilă. (…) Celelalte inițiative prornite înainte de criză vor continua. Green Deal va continua. Există voci din industriile foarte grav afectate de criză – industria auto, energetică, foarte afectate de scăderea prețului petrolului. Unii doresc rediscutarea unor scheme intermediare”, a mai spus Cristian Bușoi.
Efortul bugetar al UE pentru combaterea efectelor economice ale pandemiei de COVID-19, estimat la 1600 de miliarde de euro
Întrebat la cât este estimat efortul financiar al UE pentru a trece de perioada pandemiei, europarlamentarul a răspuns: ”Deocamdată se pot face doar estimări. Nu poate fi vorba de o evaluare exactă pentru că nu suntem la finalul crizei medicale. Nu există o comparație cu alte crize din trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat. Astăzi vorbim de o criză fără precedent care este a economiei. S-au oprit sau s-au diminiuat foarte mult întregi zone de producție pe toată planeta. Impactul va fi mai putenic, mai profund și cred unii, mai de durată”.
Totuși, acesta a menționat faptul că ThierryBreton, comisarulpentru piața internă, a avansat suma de 1600 de miliarde de euro necesari în perioada următoare pentru repornirea economiei.
”Acesta este impactul cel mai probabil dacă lucrurile merg pe o pantă de stabilizare și diminuare a infecțiilor”, a mai spus Cristian Bușoi.
O altă variantă avansată în privința impactului este cea de 10% din PIB-ul fiecărei țări.