CORONAVIRUS | Epidemiologul Molnar Geza: Focarele au cam ajuns pe un platou. De aici înainte trebuie să urmeze o scădere

Publicat: 27 07. 2020, 21:02

Epidemiologul Molnar Geza susține că România a intrat pe un platou în ceea ce privește evoluția epidemiei de coronavirus și se așteaptă la o scădere a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, care însă va începe doar dacă populația va respecta normele de protecție sanitară stabilite de autorități.

Epidemiologul Molnar Geza susține că România a intrat pe un platou în privința cazurilor de coronavirus

„Sunt convins că aceste focare au cam ajuns pe un platou. Dovada cea mai bună e că în zona de mijloc sub aspectul stăpânirii morbidității în perioada de urgență am ajuns, dacă facem excepție de Luxemburg, pe primul loc la numărul de cazuri înregistrate. Dar, conform celor 14 zile, nici unul dintre județe în totalitatea lui nu ajunge la indicatorul de 3 la mie. În cadrul județelor unde sunt focare la diferite instituții, de la spitale sau cămine de bătrâni în colectivități cu oameni mulți. Pe baza acestora pot spune că de aici înainte trebuie să urmeze o scădere. Noi va trebui să trăim cu acest virus. (…) În cazul în care nu găsim o aderență a populației a măsurilor de protecție”, a declarat Molnar Geza, la Digi 24.

Totodată, specialistul a criticat deciziile referitoare la carantinarea unor zone unde există focare de COVID-19.

”Vă rog să mă iertați, dar cu următoarea problemă nu o să fiu plăcut publicului. Jocurile astea sau sporturile care s-au început cu carantinările mie nu-mi inspiră încredere. Da, afectează psihic populația, dar cele opt criterii pentru carantinare zonală sau județeană 6 sunt subiective și neprofesionale sub toate aspectele.Starea de urgență se răzbună în momentul de față”, a mai spus epidemiologul.

Situația cazurilor de COVID-19 în România

România înregistrează, de opt săptămâni, o creștere accentuată a numărului cazurilor de infectare cu noul coronavirus, de câteva zile fiind depășit pragul prihologic de 1.000 de cazuri confirmate într-un interval de 24 de ore.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat luni că, în ultimele 24 de ore, au fostdepistate cu coronavirusîncă 1.104 de persoane, iar 19 pacienți cu COVID-19 au murit. Astfel, bilanțul epidemiei a ajuns la 45.902 de infectări și 2.206 decese. În secțiile de Terapie Intensivă sunt internați în acest moment 353 de oameni. 25.794 de pacienți au fost declarați vindecați și 3.440 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.110.534 deteste Covid-19. Dintre acestea 7.574 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 4.877 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 2.697 la cerere. Totodată, au fost raportate și rezultatele a 59 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 27 iulie.

Referitor la bilanțul anunțat de autorități pentru ultimele 24 de ore, medicul Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, din Capitală, a declarat luni, într-o intervenție în cadrul emisiunii „Se întâmplă acum”, că cifrele sunt îngrijorătoare, în contextul în care a fost înregistrat un număr mare de cazuri raportat la numărul de teste prelucrate.

”M-a îngrijorat pentru că, într-adevăr, este o creștere dacă luăm procentual numărul de persoane pozitive. M-a îngrijorat, dar m-a și bucurat faptul că azi, la Institutul «Marius Nasta», numărul de teste care s-au recoltat a fost aproape dublu față de ceea ce am recoltat săptămâna trecută la persoane care au venit de bunăvoie, fiind contacți cu alte persoane care s-au confirmat în ultimele zile. Acest lucru mă bucură pentru că înseamnă că oamenii au conștentizat nevoia testării și acest lucru trebuie să rămână constant pentru că numai prin testare putem depista persoanele pozitive și astfel putem să ne izolăm și să limităm răspândirea virusului. Într-adevăr, numărul de cazuri este mare pentru numărul de testări făcut”, a declarat Beatrice Mahler.