Studiu: Țesutul tesicular produce o enzima cheie care i-ar putea face pe bărbați mai vulnerabili la infectarea cu noul coronavirus

Publicat: 11 05. 2020, 12:38

Cercetătorii au descoperit o enzimă care îi face pe bărbați mult mai vulnerabili în fața infecției cu noul coronavirus, și care este mai scăzută în organismele persoanelor de sex feminin.

Dintre cele peste 4.000.000 de persoane infectate cu SARS-COV-2 la nivel mondial, cele mai multe victime au fost bărbații și cel mai adesea ausuferit de forme mai agresive ale maladiei.

Enzimelede conversie a angiotensinei, cunoscute și ca ECA2, sunt receptori de pe suprafaţa celulelor care lepermite virusurilorsă pătrundă în organismul uman și să atace organele șisunt abundente atât la bărbați, cât și lafemeiîn celulele vascularealeinimiișirinichilor, în tractul gastrointestinal.

De aceea, nu este surprinzător că toate aceste țesuturi sunt vulnerabile la atacul de la virusul care cauzează COVID-19.

Echipa de cercetători a măsurat concentrația de ECA2 în probe de sânge recoltate de la 3,500 de pacienți cardiaci din 11 țări europene. și au ajuns la concluzia că numărul crescut de ECA 2 în organismul bărbaților ar putea fi legătura cheie cu faptul că bărbaţii au un risc mai mare de deces asociat COVID-19 în comparaţie cu femeile.

Diferența ar fi că țesutul testicular ar pompa niveluri deosebit de ridicatede enzime de acest fel, în timp ce ovarele nu, ceea cear putea explica parţial concentraţiilemai mari la bărbaţi şi vulnerabilitatea în fațaCOVID-19, scriedailysabah.com.

Prezența SARS-COV-2în testicule, asta ar putea însemna că virusul poate fi transmis sexual

Medicii consideră că dacăprezența virusuluiîn țesutul testicular, însemană că acesta ar putea fi secretat în lichidul seminalși s-ar transmite și pe cale sexuală.

Totuși, este binecunoscut și faptul că, în cazul femeilor răspunsul imuneste mai rapid, ceea ce combate mai rapidvirusul din organism,decât bărbații. În plus, există o serie de alți factori care predispun persoanele de sex masculin la acest risc, cum ar fi fumatul, hipertensiune arteriala, bolilecoronariene. Toate aceste condiții par să predispună oamenii să se îmbolnăvească mai grav de coronavirus.

Cercetătorii din India au testat pacienții spitalizați și membrii familiei infectate la fiecare două zile pentru a evalua cât de rapid au anihilatcoronavirusul, după infectare.La cei 20 de pacienți de sex feminin, timpul mediu până ladistrugerea patogenuluia fost de patru zile, în timp ce labărbați a fost cu 50% mai lung, adică deșase zile.

Inhibatori ai enzimei ECA2 se găsescîn numerose tratamente pentru boli cronice

Inhibatori ai ECAsunt prescriși pe scara larga pacientilor cu insuficienta cardiacă, diabet sau boali renale, însă nu au conduspână acumla concentraţii mai mari ale ECA 2 şi, prin urmare, nu ar trebui să crească riscul de COVID-19 în cazul persoanelor aflate sub acest tratament, potrivit reuters.com.

Conducătorul experimentului a declarat că nu se recomandă oprirea medicației în cazul persoanelor care au contractat noul coronavirus.

Studiul a început înainte de izbucnirea pandemiei, așadar pacienții infectați nu au partcipat la teste.