CORONAVIRUS | Emilian Imbri: ”Asta e cel mai cumplit, să spui: aici nu mai are rost. Nu am fost încă în situația asta”

Publicat: 07 08. 2020, 15:58
Foto: Pixabay.com

Emilian Imbri, managerul Institutului „Victor Babeș” din București, a declarat, în contextul pandemiei de coronavirus, că este vremea dictaturii medicale, iar cel mai cumplit în această situație este să spui ”aici nu mai are rost”.

Emilian Imbri: ”Asta e cel mai cumplit, să spui: aici nu mai are rost”

Mai exact, managerul Institutului „Victor Babeș” din București a afirmat, la Digi24, că medicii sunt îngrijorați, însă nu vor fi niciodată în situația de a decide cine va trăi și cine va muri.

”Nu vom fi niciodată speriați, că altfel se va duce totul de râpă, dar suntem îngrijorați.

Nu vom fi niciodată în situația de a decide cine va trăi și cine va muri. Doar soarta decide asta. În meseria noastră nu ne permitem să alegem noi cine moare, cine trăiește.

Sunt și situații ca în SUA, Italia, unde a trebuit să se ia decizii înainte ca soarta să decidă. Asta e cel mai cumplit, să spui: aici nu mai are rost. Rămâi toată viața cu gândul că poate ar fi avut rost. Nu am fost încă în situația asta”, a spus doctorul.

Acesta a adăuga că, în prezent, e vremea dictaturii medicale, mai exact doctorii să fie înțeleși și crezuți.

”Dar! A cam trecut vremea poveștilor spuse la ceas de seară de persoane care își spală adidașii! E vremea dictaturii medicale, adică doctorii să fie înțeleși și crezuți. Dictatura medicală nu înseamnă că cineva îți fură viața, drepturile și te obligă să te speli pe mâini.

S-a creat impresia că doctorii au vreun interes. Nu, doctorii nu au interes decât să vadă omul ieșit din spital. Ieșit și externat, nu ieșit oricum din spital”, a mai spus el.

Bilanțul cazurilor de Covid-19 în România

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat vineri, în raportul zilnic, că în România au fost confirmate 1.378 de noi cazuri de infecție cu coronavirus, cel mai mare număr raportat de la debutul epidemiei. 23.946 de teste au fost prelucrate în acest interval.

Totodată, alte 605 persoane au fost retestate pozitiv. Un record negativ a fost înregistrat și în privința deceselor, 50 de pacienți cu COVID-19, pierzându-și viața în 24 de ore. 446 de persoane sunt internate, în acest moment, la ATI.

Astfel, până în acest moment, în România au fost confirmate 59.273 de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, în unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 fiind de 7.801. De asemenea, 29.289 de pacienți au fost declarați vindecați și 5.897 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

Cum explică specialiștii noul record negativ al deceselor cauzate de COVID-19

Potrivit medicului Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, această evoluție se explică în special prin creșterea numărului de cazuri noi raportate în ultimele 24 de ore, fapt ce atrage în mod automat o creștere, în cifre absolute, a numărului de persoane tratate în terapie intensivă, chiar dacă procentual, rata de deces în secțiile ATI rămâne neschimbată.

“Mortalitatea în procente rămâne cam aceeași, însă dacă sunt peste 1.000 de cazuri noi, raportate zilnic, regula ne spune că 5% din acești pacienți vor ajunge în terapie intensivă. Din aceștia se vor prăpădi cam 45%. Dacă 45% se aplică la 500 de pacienți avem un anumit numă de decese, dacă se aplică la un numă mai mare de pacienți, atunci cifra crește. Cu cât crește numrul pacienților în terapie intensivă, chiar dacă raportul nu se modifică, și aproximativ jumătate trăiesc, jumătate se prăpădesc, e foarte clar că în cifre absolute, când ai mai mulți bolnavi în terapie intensivă și cifrele vor fi mai mari”, a declarat medicul Ștefan Bubenek.

Acesta a subliniat că această rată de deces în secțiile de terapie intensivă este valabilă peste tot în lume, mai mult, în unele state europene ea este chiar mai ridicată.