Noul coronavirus a infectat deja peste 1,3 milioane de oameni de pe tot globul și a contribuit la circa 76.000 de decese. Totuși, nu numai pagubele omenești alimentează criza COVID-19, ci și faptul că eforturile pentru limitarea răspândirii au aruncat Europa sub un regim de restricții fără precedent în trecutul recent, iar economia este practic paralizată.
La sfârșitul anului 2019, în decembrie, autoritățile sanitare chineze informau Organizația Mondială a Sănătății că se confruntă cu o adevărată problemă: un virus necunoscut provoacă îmbolnăviri de genul pneumoniilor în orașul Wuhan, casă a circa 11 milioane de locuitori. Foarte rapid, cercetătorii au ajuns la concluzia că este vorba despre un coronavirus, care se răspândește rapid prin și în afara Wuhanului.
Potrivit The Verge, coronavirușii sunt comuni în rândul animalelor de tot felul și adesea pot evolua la forme care să infecteze omul. În acest mileniu, alți doi coronaviruși au atacat omul, provocând epidemiile de SARS (2002) și MERS (2012).
Mulți oameni de știință sunt de părere că noul virus a devenit capabil să se transmită de la om, la om la începutul lui decembrie. La început, opinia generală era că temutul COVID-19 a izbutit primele infecții la o piață cu fructe de mare din Wuhan, oraș aflat în inima Chinei continentale, și că de acolo s-a răspândit pe tot globul. Cu toate acestea, diverse teorii apărute ulterior încearcă să contrazică poziția inițială.
Spre exemplu, un studiu realizat de mai mulți cercetători chinezi în orașul Wuhan ar arăta că prima persoană infectată nu a avut niciun fel de contact cu piața menționată anterior înainte să se îmbolnăvească. Prin urmare, comunitatea internațională de experți încearcă să ajungă la un consens pe această temă.
Ambiguitatea este alimentată și de liniile de discurs promovate de diversele state naționale despre glob. Dacă SUA a afirmat cu tărie că noul virus a izbucnit în China și a acuzat administrația XI că a ascuns secrete vitale în depășirea impasului economico-sanitar, Beijingul a profitat de noua turnură a evenimentelor și a sugerat, pe diverse canale media, că așa-zisul COVID-19 ar fi apărut de fapt în Italia, țara cu cele mai multe decese de pe glob, care ar fi raportat o serie de decese survenite din cauze respiratorii neconcludente încă din 2019, potrivit Fox News.
Centrul american pentru controlul și prevenția bolilor (CDC) a realizat un document, în care a nominalizat trasnmiterea de la persoană, la persoană ca fiind principala cale de răspândire. Se crede că acesta ajunge de la un om, la altul atunci când cei doi sunt apropiați, iar unul dintre ei tușește, strănută sau vorbește – sau face orice altceva care să producă eliminare de lichid și alte particule. Ulterior, aceste particule ajung la celălalt, iar el le poate inhala în plămâni.
Picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată, iar Ministerul Sănătății a precizat că așa-zisul COVID-19 se răspândește „mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură”.
CDC susține că niște studii recente au sugerat că noul virus ar putea fi răspândit și de oameni care nu prezintă simtpome. În orice caz, spune centrul american, distanțarea socială (cu o limită minimă de circa 2 metri) este o bună metodă pentru prevenirea îmbolnăvirii.
„Este posibil ca o persoană să poată contracta COVID-19 și prin atingerea unei suprafețe sau a unui obiect care are virusul pe ea, care să fie urmată de o atingere a feței, nasului sau posibil chiar ochilor. Această metodă nu este văzută drept principal mijloc de răspândire, dar încă învățăm despre acest virus. CDC recomandă oamenilor să-și îngrijească frecvent «igiena mâinilor», fie prin spălarea mâinilor cu săpun sau apă, sau folosind un gel de mâini pe bază de alcool. De asemenea, CDC recomandă și o curățare de retina a suprafețelor atinse în mod regulat”, precizează CDC, instituție cu rol central în lupta pe care SUA o poartă cu pandemia de COVID-19.
Febra, oboseala și tusea seacă sunt cele mai frecvente simptome ale COVID-19, a explicat Centrul Medical de Diagnostic și Tratament „Dr. Victor Babeș”. Totuși, unii pacienți ar mai putea să aibă și dureri de cap, congestie nazală sau dureri în gât.
În general, simptomele debutează ușor, treptat. Mai mult decât atât, unele persoane se infectează și nu dezvoltă niciun simptom, fără să se simtă rău. A fost și cazul primului român testat pozitiv la nivel național, tânărul „total asimptomatic din Gorj”, care avea să fie declarat vindecat și externat la puține zile după diagnosticare.
El face parte din cele aproximativ 80% din cazuri, care se recuperează fără a avea nevoie de vreun tratament special. Practic, doar una din fiecare șase persoane infectate cu COVID-19 devine grav bolnavă și prezintă dificultăți de respirație. Rata de mortalitate este și ea una destul de mică. Aproximativ 2% dintre persoanele bolnave de SARS-CoV-2 și-au găsit sfârșitul.
Chiar și așa, este esențial ca persoanele cu febră, tuse și dificultăți de respirație să solicite asistență medicală cât mai repede.
Distanțarea socială, o noțiune atât de vehiculată în ultima perioadă, pare să fie cea mai eficientă metodă să te protejezi de noul coronavirus. Potrivit BBC, este important să stăm în case și să evităm contactul social și călătoriile non-esențiale.
Concret, putem părăsi domiciliul doar pentru procurarea de alimente, pentru asigurarea nevoilor medicale și pentru activități fizice. De altfel, pentru români, distanțarea socială este reglementată prin restricțiile impuse de Ordonanțele Militare adoptate de Guvernul Orban pe fondul stării de urgență. Președintele Iohannis a precizat că, la începutul săptămânii viitoare, va fi emis un nou decret prezidențial, prin care starea excepțională de pe teritoriul României va fi prelungită până la jumătatea lunii mai.
Nici să vizităm casele altor oameni sau să socializăm în afara propriului domiciliu nu sunt idei prea bune în această perioadă. Un alt sfat important este să ne spălăm mâinile pentru aproximativ 20 de secunde, cu săpun și apă caldă, sau măcar să folosim gel dezinfectant pe bază de alcool.
Pentru tușit sau strănutat este esențial să folosim un șervețel sau chiar mâneca – în lipsă de altceva – pentru a ne acoperi fața. În niciun caz nu trebuie să ne atingem fața cu o mână care nu a fost igienizată anterior.
Nici propria casă nu mai este un „teren sigur” în această perioadă, astfel că este important să stăm la cel puțin trei pași distanță de ceilalți membri ai familiei – sau, în fine, de persoanele cu care împărțim acoperișul.
Potrivit Global News, curățenia de primăvară trebuie să fie mai mult decât un ritual în plină pandemie de COVID-19, astfel că trebuie realizată ceva mai apăsat decât de obicei. Specialiștii ne sfătuiesc să igienizăm în special zonele mai circulate din casă.
Cum există persoane forțate de împrejurări să părăsească domiciliul în această perioadă, la revenirea în casă aceștia ar putea fi deja infectați. Astfel, este esențial să curățăm mânerele de la uși sau alte locuri pe care le atingem înainte de a ne spăla pe mâini.
Totodată, ar fi bine să ținem în afara casei obiectele pe care le purtăm cu noi pe drum, de genul genților, poșetelor sau cutiilor pentru pachețelul de prânz.
Din nou, distanțarea socială este protagonistă în lupta cu pandemia pe plan comunitar. La rândul lor, colaborarea cu autoritățile statului, respectarea cu strictețe a restricțiilor impuse de autorități în colaborare cu comunitatea de specialitate, dar și informarea din surse oficiale au un rol major în depășirea impasului economico-social provocat de COVID-19.
Pe lângă mențiunile despre autoizolare și asumarea prevederilor specifice carantinei, New York Times a realizat o serie de îndrumări pentru a ne ajuta microcomunitatea, atunci când aceasta se confruntă cu cazuri de infectare cu noul virus.
Donează-ți mâncarea către adăposturile locale. Acestea s-ar putea confrunta cu o presiune suplimentară pe fondul pandemiei, astfel că orice gest de acest gen le-ar putea fi cu adevărat de ajutor. În plus, ar fi de folos să oferim ajutor vecinilor aflați în nevoie.
Nu în ultimul rând, publicația americană vorbește și despre nevoia de a ne asigura stocuri de alimente, dar subliniază că este important să nu exagerăm. Hrana, medicamentele și alte produse de acest gen trebuie achiziționate pe suficiente zile cât să ne ajute să evităm drumurile inutile către magazin, dar atunci când ducem acest lucru prea departe nu numai că putem pune în pericol calitatea lucrurilor cumpărate (prin perisabilitate), dar putem să producem și efecte economice negative.
Studiile arată că tinerii și copiii sunt mai puțin expuși riscului de îmbolnăvire, dar nici ei nu se află în afara oricărei amenințări și, în orice caz, ar putea fi purtători asimptomatici de COVID-19, ajungând să transmită involuntar boala, potrivit The Guardian.
O cercetare americană efectuată pe 508 pacienți a arătat că persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 54 de ani reprezintă peste o treime din îmbolnăviri, în timp ce copiii cu mai puțin de 19 ani aveau o pondere mai mică de 1%.
Kids Health este de acord că numărul de infecții este mult mai mic în această categorie de vârstă, subliniind că adesea copiii purtători de COVID-19 experimentează simtpome ușoare, mult mai puțin periculoase decât cele arătate de adulți sau bătrâni.
Așadar, coronavirușii sunt comuni la animale, fie ele domestice sau sălbatice, cum este cazul cailor, câinilor, cămile, lilieci și așa mai departe. Cu toate acestea, potrivit asociației medicilor veterinari din Oregon, foarte puține animale au fost diagnosticate cu COVID-19 în afara Statelor Unite.
Mai mult decât atât, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor susține că, în acest moment, nu există nicio dovadă că animalele, dar în special cele de companie s-ar putea îmbolnăvi din cauza virusului. Este important de amintit că, de multe ori, o specie poate fi infectată de un coronavirus, dar nu este obligatoriu ca această contaminare să fie urmată de o îmbolnăvire.
Spre exemplu, doi câini din Hong Kong au fost testați pozitiv pentru COVID-19. Amândoi au avut contact cu oameni infectați. Autoritățile locale au explicat că, la ora actuală, nu există nimic care să ateste că animalele de companie ar putea fi o sursă de răspândire a coronavirusului sau că, după contractare, animalele s-ar putea îmbolnăvi.
Dacă ne orientăm după categoria de vârstă, persoanele de peste 65 de ani par cele mai vulnerabile în fața pandemiei de COVID-19. De altfel, în România, acestea au un statut special pe durata carantinei, iar președintele Klaus Iohannis le-a transmis, în mod repetat, o serie de mesaje cu privire la situația în care se află și la riscul căruia se expun atunci când nu respectă restricțiile.
„Toate datele o arată – și situația de până acum din România o confirmă – noul coronavirus are o particularitate aparte și poate fi letal într-o proporție mult mai mare pentru persoanele în vârstăfață de cele tinere.
În țările puternic afectate de acest virus, majoritatea covârșitoare a deceselor s-au înregistrat în rândul persoanelor de peste 65 de ani, oameni care au imunitatea mai scăzută și suferă și de o serie de alte probleme de sănătate, cum se întâmplă de foarte multe ori după această vârstă.
Dragi pensionari, nu vă expuneți inutil unui risc uriaș!
Limitați orice deplasare în afara domiciliului, cu excepția celor de strictă necesitate! Este singura cale prin care puteți să vă protejați și să îi protejați și pe ceilalți de boala și suferința pe care le provoacă acest virus”, declara șeful statului, în 23 martie.
Ca orice adunare publică, înmormântările au fost și ele reglementate de restricțiile impuse prin ordonanțele militare adoptate în România pe fondul stării de urgență. Astfel, la evenimentele de acest gen pot participa cel mult opt persoane.
Ba mai mult, situația a condus la înhumări efectuate de urgență, fără zile de priveghi la capelă sau la domiciliul decedatului. Ar fi cazul victimelor din Spitalul Suceava, potrivit România Liberă, care susține că înmormântarea s-a făcut de la spital direct la cimitir, în termen de cel mult 24 de ore de la producerea fatalității, fără alaiul obișnuit.
„Familia a fost anunțată de deces. Au venit aparținătorii cu costum pentru a îmbrăca persoana decedată, nu a fost lăsați să facă acest lucru. Apoi a urmat identificarea cadavrului. O mașină a spitalului a transportat corpul către cimitirul localității, într-un sicriu sigilat. Șase persoane au participat la procesiune, s-a organizat o scurtă slujbă de înmormântare în fața bisericii, sicriul fiind îngropat în aceeași zi”, a declarat o sursă pentru publicația citată.
Efectele economice sunt tot mai resimțite de statele naționale de pe tot globul, dar și la nivelul entităților suprastatale. În lumea civilizată, zeci de milioane de oameni au rămas fără loc de muncă sau venitul li s-a redus, iar majoritatea sectoarelor au fost paralizate de restricții. În aceste condiții, principalii actori politici sunt tot mai presați să recurgă la măsuri fără precedent, unele poate chiar de neconceput în trecutul recent.
UE a sporit eforturile pentru lupta cu pandemia, în contextul în care tot mai multe țări membre – în special cele lovite direct de COVID-19 – au acuzat-o de pasivitate. Astfel, Ursula von der Leyen, prima femeie de la vârful Comisiei Europene din istorie, anunța în premieră, în 20 martie, că UE va suspenda Pactul de Stabilitate și Creștere, care fixează limita deficitului bugetar național la 3%.
Totodată, prin vocea Ursulei von der Leyen, UE a mai anunțat și că va strânge peste 15 miliarde de euro depășirea impasului provocat de pandemia de COVID-19.
Administrațiile naționale de pe tot mapamondul au alocat fonduri record – cum s-a întâmplat în SUA -pentru conturarea răspunsului anti-coronavirus, au pus la punct injecții de capital și au luat alte măsuri economice extraordinare. În România – unde peste 1 milion de oameni au intrat în șomaj tehnic, chiar luni au fost adoptate în Monitorul Oficial normele de aplicare referitoare la amânarea plății ratelor către bănci de persoanele fizice și juridice afectate de pandemie. Tot atunci, Florin Cîțu a explicat că, în ceea ce privește bugetul de stat, cheltuieliles-au mărit considerabil, în timp ce veniturile s-au redus, astfel că „deficitul pentru anul 2020 va crește semnificativ”.
„Înainte de a vorbi despre ce s-a aprobat astăzi în ședința de Guvern, aș vrea să le readuc aminte românilor că, tot astăzi, au fost publicate în Monitorul Oficial normele pentru aplicarea ordonanței care amână ratele românilor până la 9 luni de zile. Din acest moment, 45 de zile, românii care doresc să beneficieze de această facilitate pot să se adreseze băncilor, persoane fizice sau juridice, și pentru 9 luni de zile să nu mai plătească ratele la bancă, în condițiile care sunt prezentate în ordonanța de Guvern și în normele de aplicare. Totodată, le cer băncilor să trateze cu celeritate aceste cereri, pentru că știm foarte bine că momentul în care se aplică această amânare este momentul în care se face cererea de către cetățeni”, a declarat Florin Cîțu.
Demnitarul a subliniat că „o altă facilitate, care nu trebuie uitată, din această ordonanță, este aceea că românii care își plătesc restanțele, la momentul în care fac cererea pentru a avea ratele amânate, pot să beneficieze de această facilitate. Cât mai mulți români pot să beneficieze. Sunt români care au fost afectați direct sau indirect de criza de sănătate prin care trece astăzi România, și aici mă refer la acea situație în care poate unul dintre soți este afectat – și acesta beneficiază de amânarea ratei. În norme veți vedea mai multe detalii”.
„Referitor la programul de finanțare a companiilor mici și mijlocii, ordonanța cu ajutorul de stat a fost aprobată săptămâna trecută, astăzi au fost aprobate și normele metodologice de aplicare, și aici intrăm în linie dreaptă. Câteva modificări, care au apărut. Pentru capital de lucru se poate ajunge acum până la 5 milioane de lei. Capitalul de lucru este garantat 90%. Pentru investiții se poate ajunge până la 10 milioane de lei. Companiile pot să opteze și pentru capital de lucru, și pentru capital de investiții. Dobânzile sunt subvenționate 100% de statul român. Aici cerem sistemului financiar-bancar să răspundă cu celeritate. Știm foarte bine că cele două măsuri, amânarea ratelor până la 9 luni de zile și acest produs, înseamnă și eforturi, și costuri pentru sistemul financiar-bancar, dar așa cum am spus de fiecare dată, este un moment în care trebuie să fim solidari și să suportăm costurile acestei situații împreună”, a mai declarat Florin Cîțu.
În direct pe B1 TV, eurodeputatul Rareș Bogdan a anunțat va propune renunțarea la Green Deal și realocarea sumelor „uluitoare” din program către sistemul de sănătate publică din UE, ce luptă din răsputeri cu pandemia de coronavirus, în cadrul întâlnirii de marți cu șefii de delegații din PPE.
În acest moment nu există partide politice, stânga sau dreapta, există doar interesul național al României și patriotism. Dacă nu ne vom pune cu toții la masă, începând de la președinte, la premier, la liderii principalelor partide, foștii președinți de stat, foști premieri și, bineînțeles, liderii partidului de guvernământ, colegii mei din Guvern, în frunte cu Ludovic Orban, situația poate fi extrem de gravă. România n-a mai întâlnit așa ceva în ultima sută de ani. E o situație fără precedent, iar acum nu e loc de atacuri, e loc de salvare. Marea problemă este, astăzi, sănătatea românilor. Presiunea pe sistemul de sănătate, în două luni de zile, va fi tot mai scăzută. În schimb, peste două luni de zile sau, dacă vreți, acum, având în vedere că avem 1.020.000 de oameni în șomaj tehnic – toți exclusiv de la companii private, deja provocările economice vor fi înfiorătoare”.