Perioada în care managementul Spitalului Județean de Urgență Deva a fost asigurat de o echipă de medici militari s-a încheiat. Joi, 7 mai, aceasta a predat conducerea unității medicale unei echipe manageriale civile, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MapN), printr-un comunicat de presă. Asta după ce, timp de o lună, medicii militari au gestionat criza apărută după răspândirea alarmată a cazurilor de COVID-19, inclusiv în rândul personalului medical.
”În perioada deținerii conducerii militare, echipa condusă de locotenent – colonelul medic Constantin Marinel Vlase a organizat activitatea medicală prin comasarea anumitor secții și regruparea acestora pe anumite paliere pentru eficientizarea circuitelor epidemiologice și a fluxului de pacienți”, se arată în comunicatul citat.
Totodată, din data de 8 aprilie, atunci când managementul Spitalului Județean Deva a fost militarizat, au fost constituite stocuri de materiale sanitare și echipamente individuale de protecție și au fost reconfigurate spațiile de depozitare a acestora pe categorii de bunuri. De asemenea, în această perioadă, personalul a fost instruit cu privire la procedurile de echipare și dezechipare a echipamentelor de protecție individuală.
Reprezentanții MapN mai precizează că în momentul preluării conducerii unitățiii medicale de către echipa de medici militari, s-a dispus ”dezinfecția terminală în spațiile interioare și exterioare ale spitalului și configurarea circuitelor funcționale”.
După punerea în practică a acestor măsuri, spitalul a devenit oprațional începând din 13 aprilie „și a avut capacitatea de a gestiona toate solicitările de internare a pacienților confirmați SARS COV 2”, se mai arată în comunicatul citat.
Totodată, de la momentul ieșirii din carantină a spitalului, nu au mai existat cazuri de contaminare în rândul personalului medical.
”Începând cu data de 1 mai, numărul pacienților vindecați și externați a depășit constant numărul celor internați”, se mai precizează în comunicatul de presă al MApN.
Așadar, managementul Spitalului Județean de Urgență Deva a fost militarizat la începutul lunii aprilie, în contextul în care numărul infecțiilor cu COVID-19 din unitatea medicală fusese scăpat de sub control.
„Acolo știm că este un spital care a avut destule cazuri de coronavirus în rândul personalului medical. Am mers pe un management local. Acel management și-a dat demisia, nu poate coordona activitatea și nici nu poate avea autoritate. Atunci cred că vom merge, la fel, pe un management extern care să poată reface circuitul și să capete încrederea personalului medical”, spunea atunci ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
”Am avut un management care nu a făcut faţă şi lipsa de autoritate a făcut ca să avem parte de demisii. În acest moment am instalat manager şi director medical medici militari”, mai declara Tătaru în acea perioadă.
Potrivit datelor transmise joi de Grupul de Comunicare Strategică, până acum, în județul Huendoara au fost confirmate 556 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.
Spitalul Județean de Urgență din Deva a fost al doilea spital din România al cărui management a fost preluat de o echipă de medici militari.
Primul caz de acest fel a fost cel al Spitalului Județean din Suceava, a cărui conducere a fost militarizată pe 2 aprilie, tot după o creștere alarmantă a numărului de contaminări cu SARS-CoV-2, inculsiv în rândul personalului medical. Conducerea militară s-a retras de la Suceava pe 30 aprilie.
Datele transmise joi de autorități arată că, la nivel național au fost testate pozitiv pentru infecția cu noul coronavirus 14.449de persoane, dintre care 234 sunt internate la terapie intensivă.
Bilanțul deceselor a ajuns la 886.
De asemenea, 6.144 de pacienți au fost declarați vindecați.