Ministerul Sănătății a transmis că Direcțiile de Sănătate Publică au termen până luni să-i comunice situația spațiilor în care pot fi izolate persoanele testate pozitiv cu coronavirus, dar asimptomatice. De asemenea, DSP-urile trebuie să prezinte rezultatul evaluării spitalelor care tratează pacienți COVID-19, în vederea reluării internărilor și a intervențiilor chirugicale programate, precum și a activității în ambulatorii, pentru pacienții non-COVID. Totul se întâmplă în contextul în care, joi, Curtea Constituțională a stabilit că internarea obligatorie, instituită prin ordin al ministrului Sănătății, este neconstituțională.
Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara trebuie să trimită Ministerului Sănătății, până luni, situația spațiilor în care pot fi izolați cei care sunt testați pozitiv cu coronavirus, dar nu prezintă simptome.
„Astăzi, 26 iunie 2020, în cadrul unei videoconferințe, reprezentanții Ministerului Sănătății au solicitat direcțiilor de sănătate publică un raport privind identificarea și pregătirea unităților destinate izolării și tratamentului persoanelor asimptomatice infectate cu noul coronavirus, conform prevederilor Ordinului 1137/2020”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
Oficialii vorbesc de mai multe săptămâni despre posibilitatea ca infectații asimptomatici să fie cazați în diverse spații și să nu mai fie internați în spitale, în cazul în care un număr prea mare de infectări va pune presiune pe sistemul sanitar.
Recent, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat un Ordin ce prevede că oamenii infectați cu coronavirus, dar asimptomatici sau cu simptome ușoare pot fi externați după zece zile.
Ulterior, joi, judecătorii Curții Constituționale au decis, cu unanimitate de voturi, că internarea obligatorie și carantinarea, prin Ordin de Ministru, sunt neconstituționale.
Ministerul Sănătății a mai anunțat că a solicitat Direcțiilor de Sănătate Publică să-i comunice, tot până luni, rezultatul evaluării spitalelor care tratează pacienți cu COVID-19, în vederea reluării internărilor și a intervențiilor chirugicale programate, precum și a activității în ambulatorii, pentru pacienții non-COVID.
Una dintre problemele acestor ultime luni a fost cea a pacienților care nu au coronavirus, unii dintre ei acuzând că nu sunt primiți la tratament. În acest contextul, unele spitale de suport COVID au cerut permisiunea de a reveni la tratarea pacienților care nu sunt infectați.
„În cadrul videoconferinței au mai fost discutate și alte probleme cu care se confruntă direcțiile de sănătate publică și unele spitale în această perioadă, precum deficitul de personal medical de specialitate cu precădere în domeniile terapie intensivă și epidemiologie din cauza lipsei posibilității transferului între unități, rezultatele controalelor efectuate de curtea de conturi, plata orelor suplimentare, etc”, se mai arată în comunicatul Ministerului.
Pe 10 aprilie, pentru Digi24, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, preciza că, odată cu atingerea unui anumit nivel în spitalele suport, se vor putea trata la domiciliu sau în zonele tampon cazurile asimptomatice sau uşoare, iar cazurile grave, critice, la secțiile de Terapie Intensivă, în secţiile de boli infecţioase, de pneumologie, în secţiile de la spitalele judeţene sau de la spitalele private.
Vineri, pentru a doua zi la rând, România a depășit pragul de 400 de noi infectări cu coronavirus. Numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 25.697. S-au vindecat 18.181 de persoane. În schimb, de la izbucnirea crizei, 1.579 de pacienți COVID-19 au decedat.