CORONAVIRUS | Cum se va desfășura activitatea în cabinetele stomatologice în perioada stării de alertă. Reguli pentru personalul medical și pentru pacienți

CORONAVIRUS | Cum se va desfășura activitatea în cabinetele stomatologice în perioada stării de alertă. Reguli pentru personalul medical și pentru pacienți
Foto: Pixabay

România a intrat, din 15 mai, în stare de alertă și a început, totodată, prima etapă a relaxării măsurilor restrictive impuse de autorități în contextul pandemiei de coronavirus. Una dintre restricțiile ridicate vizeaază cabinetele stomatologice. Astfel, acestea au fost redeschise începând din 15 mai, dar cu respectarea unor reguli foarte clare de igienă, care sunt prevăzute într-un ordin al Ministerului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului citat, în perioada stării de alertă, pacienții care prezintă simptome specifice infecției cu noul coronavirus, precum și cei aflați în izolare sau carantină vor fi tratați doar în cabinete sanitare avizate de către direcțiile de sănătate publică în acest sens.

În cabinetele stomatologice, trebuie evitat cât mai mult posibil contacul cu personalul medical. Se recomandă astfel evitarea strângerii mâinilor și menținerea unei distanțe de mai mult de 1,5 metri între persoane în timpul discuțiilor. Totodată, trebuie evitat pe cât posibil contactul dintre cadrele medicale și pacient în afata manoperelor de tratament.

Cum se face accesul în sala de tratament

Accesul în camera de tratament este permis doar pacientului. Excepție fac situațiile în care este vorba despre pacienți minori sau persoane dependente, care au nevoie de însoțitor.

Este interzisă staționarea în sala de așteptare și se recomandă dezinstalarea/scoaterea din funcțiune a oricărui aparat de cafea și/sau dozator de apă, precum și eliminarea revistelor, pliantelor, jucăriilor etc.

La intrarea în cabinetul stomatologic se amplasează dispensere cu soluții dezinfectante (antiseptice pe bază de alcool), se va face dezinfecția regulată a mânerelor ușilor, sălii de așteptare și recepției, precum și a toaletei, după folosirea acesteia de către fiecare pacient.

Totodată, după încheierea serviciului medical, se recomandă plata cu cardul precum și dezinfecția aparatelor POS.

Accesul la tratament al pacientului se va face doar în baza unei programări telefonice sau online. În momentul programării, pacientul va trebui să precizeze dacă are simptome de răceală, strănut, tuse, dureri în gât, dificultăți de respirație și/sau febră mai mare de 37,3ºC, dacă persoanele cu care locuiește prezintă astfel de simptome, dacă are 65 de ani sau mai mult, aceasta fiind categoria de vârstă cea mai vulnerabilă în fața infecțiilor cu SARS-CoV-2 sau dacă suferă de o patologie cronică sau o afecțiune care îi reduce imunitatea.

Ordinul Ministerului Sănătății prevede și că pacienții cu vârste de peste 65 de ani sau care au afecțiuni cronice trebuie să fie programați în prima parte a programului de lucru, în timp ce aceia care necesită proceduri generatoare de aerosoli vor fi programați la sfârșitul programului de lucru.

Totodată, în momentul în care ajunge la cabinetul medical pacientului îi va fi verificată temperatura, i se va solicita să-și dezinfecteze mâinile, iar înainte de începerea tratamentului, medicul stomatolog trebuie să obțină acordul scris informat al pacientului.

Ce proceduri medicale pot fi efectuate în cabinetele stomatologice în perioada stării de alertă

Procedurile medicale permise în această perioadă sunt:

– cele fără generare de aerosoli: consultație, extracție simplă, sutură, incizie și drenaj abces, obturație provizorie, radiografie, tratamente ortodontice de menținere;

cele generatoare de aerosoli: utilizarea pieselor de mână rotative (în special turbina), a sprayului apă-aer, a aparaturii ultrasonice, a dispozitivelor cu jet de particule.Înainte de efectuarea acestor proceduri, pacientul va clăti în prealabil gura timp de 1 minut cu soluție 1% peroxid de hidrogen (prin diluarea unei soluții de H2O2 3% cu apă).

Reguli privind echipamentul de protecție al personalului medical din cabinetele stomatologice

În ceea ce privește echipamentul de protecție, ordinul prevede că personalul va utiliza mască chirurgicală, vizieră și mănuși. Pentru procedurile generatoare de aerosoli se va folosi masca tip FFP2/3 sau echivalent.

Iar după tratamentul efectuat fiecărui pacient va fi aerisită încăperea, se vor dezinfecta suprefețele și toate dispozitivele medicale, acestea din urmă cu alcool 80% dacă nu sunt rezistente la sterilizare cu aer cald.

De asemenea, după fiecare pacient personalul medical trebuie să schimbe masca de protecție, mănușile, să curețe și să dezinfecteze viziera, iar înainte de folosirea unei alte perechi de mănuși se recomandă spălarea mâinilor cu apă și săpun sau dezinfecția cu soluție.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`