Persoanele infectate cu noul coronavirus, dar asimptomatice, pot răspândi infecția mai ales în situațiile în care nu poartă mască de protecție și se află în spații aglomerate pentru o perioadă mai lungă de timp. Institutul Național de Sănătate Publică a publicat un grafic prin care sunt detaliate cazurile potențiale unde există riscul răspândirii infecției cu SARS-CoV-2 de către persoanele infectate, dar care nu prezintă simptomele specifice pentru COVID-19.
Astfel, cel mai mare risc de transmitere a virusului apare în condițiile în care asimptomaticii se află în zone aglomerate, indiferent dacă sunt în aer liber sau în spații închise și nu poartă mască de protecție, iar oamenii strigă sau cântă sau, pur și simplu, vorbesc.
Din graficul transmis de autorități mai reiese că, în general, spațiile închise care nu sunt aerisite corespunzător sunt locurile cu cel mai mare risc de contaminare cu SARS-CoV-2, în special dacă acestea sunt aglomerate, iar contaactul dintre persoane este de lungă durată. Riscul transmiterii scade dacă oamenii poartă măști de protecție.
Totodată, tusea sau strănutul, chiar dacă sunt produse de iritații sau alergii, duc la o creștere a riscului de infectare în interior, indiferent de gradul de ventilație.
Comentând aceste informații, mediculVirgil Musta, șeful clinicii de Boli Infecțioase 2, din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, a subliniat că este foarte important ca oamenii să respecte regulile de protecție – igiena, distanțarea și purtarea măștii – pentru a se feri cât mai mult posibil de o eventuală contaminare.
„Din păcate, un număr tot mai mare de persoane sunt infectate în comunitate, multe dintre ele făcând forme asimpotomatice, nici nu știu că sunt potențiali factori de a trasmite boala și mulți sunt cu forme ușoare pe care nu le identifică și asfel riscul de a ne contamina este foarte mare. Trebuie să fim mult, mult mai atenți cu noi, acolo unde ne desfășurăm activitatea și să respectăm cele trei reguli de bază: distanțarea, purtarea măștii și igiena. De fiecare dată când stăm de vorbă cu cineva sau ne întâlnim cu cineva, automat trebuie să punem masca pentru că există riscul să fim contaminați de la persoana respectivă, care poate să nu știe că este infectată. Să evităm cât se poate de mult activitățile cu foarte multă lume și locurile aglomerate pentru că sunt focare importante de contaminare”, a declarat Virgil Musta.
Întrebat dacă ar fi o soluție schimbarea strategiei în ceea ce privește testarea în România, medicul a răspuns: ”Da, este o soluție. Sunt mai multe aspecte, trebuie să ai și capacitatea de a face aceste testări pentru că, totuși, laboratoarele noastre au o capacitate mai redusă, de exemplu, decât în Germania, unde se pot face până la 80.000 de teste pe zi, și care aplică această soluție de a testa cât se poate de mult. Și mai este o problemă, cred că factorul principal este ca acești pacienți într-adevăr să fie izolați și să respecte măsurile de izolare. Degeaba testezi și îi descoperi pozitivi dacă ei, în continuare, consideră că nu e important să stea acasă și să respecte regulile.Trebuie să avem singuri grijă de sănătatea noastră dacă nu dorim să ajungem pe patul spitalului și dacă dorim să mai avem locuri în spital, unde să ne putem trata”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.