Coronavirus. Condițiile în care am putea intra din nou în stare de urgență

Coronavirus. Condițiile în care am putea intra din nou în stare de urgență

România a trecut, începând cu data de 15 mai, de la starea de urgență, la starea de alertă, măură care a fost însoțită de eliminare a unor restricții impuse în luna martie pentru a bloca răspândirea cazurilor de COVID-19. Românii se pot bucura acum libertatea de circulație în interiorul localităților, cu obligația de a nu forma grupuri mai mari de trei persoane.

Totodată, starea de alertă a generat noi reguli pentru populație menite să limiteze numărul infectărilor cu noul coronavirus. Prntre acestea se numără obligația românilor ca în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun să poarte măști de protecție. Rămân în continuare însă, numeroase restricții pe care românii trebuie să le respecte.

Încă din primele zile de la instalarea stăriid e alertă, au apărut îngrijorări cu privire la perspectiva unui al doilea val al pandemiei de COVID-19, având în vedere numărul mare de români care nu au respectat regulile de distanțare socială și au luat cu asalt parcurile și alte spații publice.

Secretarul de stat Horațiu Moldovan: Dacă acum ne confruntăm cu o frecvență scăzută, dublarea sau triplarea va fi un semnal de alarmă

În aceste condiții, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a declarat că dacă evoluția descendentă a pandemiei se va schimba, România va fi nevoită să se întoarcă la restricții mai dure. Dar dacă situația rămâne pe un trend descent sunt posibile luarea unor noi măsuri de relaxare.

Ce înseamnă mai exact un trand descendent al pandemieid e COVID-19? În prezent, numărul de infectări este pe un platou ușor descendent, numărul de decese a scăzut., iar mortalitatea e sub 6%. De asemenea rata de vindecări depășește 50%, a atins în unele zile 60%, este cea mai bună din Europa. Asta înseamnă că măsurile implementate și organizarea spitalelor au fost corecte.

“Dacă reușim să menținem anumite reguli stabilite sperăm să ne încadrăm în trendul descendent. Dacă în weekend a fost un moment de explozie socială, cred că lucrurile se vor mai calma”, a declarat Horațiu Moldova la Antena3.

Horațiu Moldovan a precizat însă că dacă numărul de infectări cu COVID-19 crește de la o zi la alta, este foarte posibilă revenirea la măsurile stricte.

„Dacă apare o creștere bruscă de la zi la zi a numărului de infectări, dacă apare o creștere bruscă a deceselor, dacă apare o creștere bruscă a pacienților care se adresează unităților de primiri urgențe sau a pacienților la terapie intensivă.

Nu am stabilit valori absolute, dar, dacă acum ne confruntăm cu o frecvență scăzută, dublarea sau triplarea va fi un semnal de alarmă”.

Președintele Klaus Iohannis: Nu voi ezita să declar din nou stare de urgență dacă lucrurile se vor înrăutăți

Despre posibilitatea revenirii la starea de urgență a vorbit și președintele României, Klaus Iohannis, care a precizat că nu va ezita să o reimpună dacă numărul de cazuri de infectări cu COVID-19 va crește semnificativ iar spitalele se vor confrunta cu o presiune foarte mare.

„Intrarea în starea de alertă aduce cu sine riscuri noi și responsabilități suplimentare pentru toți cei care își vor relua, într-o formă sau alta, activitatea.

Distanțarea socială, munca de acasă acolo unde este posibil, respectarea tuturor normelor de igienă, purtatul măștii de protecție sunt esențiale pentru a putea controla și în continuare epidemia. Fără aceste măsuri și reguli, fără responsabilitatea fiecăruia dintre noi, lucrurile pot ușor degenera.

Și vreau să fiu foarte clar: Dacă situația se va înrăutăți și datele vor arăta un număr galopant de infectări, care va duce la supraaglomerarea spitalelor, atunci nu voi ezita să declar din nou stare de urgență! Să nu compromitem, așadar, tot ce am realizat până acum cu mari sacrificii!”, a declarat pre;edintele Klaus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`