Comisia Europeană va prezenta, potrivit unei declarații a vicepreședintelui Comisiei Europene, Margaritis Schinas, pe 17 martie un pachet de măsuri axat pe desfăşurarea călătoriilor şi ridicarea restricţiilor impuse din cauza pandemiei, care va include şi propunerea sa privind „paşapoartele verzi digitale”.
La o conferinţă de presă după o reuniune informală a miniştrilor europeni ai sănătăţii, Schinas a asigurat că obiectivul va fi „stabilirea unei direcţii comune către o deschidere sigură şi egală a Europei”, conform agențiilor AFP şi EFE, scrie Agerpres.
„Acest „paşaport” va fi propus de Comisia Europeană ca un instrument „legislativ”, aşadar nu va fi opţional, şi va avea la bază tratatele europene şi libertatea de circulaţie în UE”, a declarat vicepreşedintele Margaritis Schinas.
Documentul digital va arăta dacă titularul său a fost sau nu vaccinat anti-COVID-19, rezultatele la testele de COVID-19 efectuate sau dacă a trecut printr-o infecţie cu noul coronavirus.
El a anunţat că propunerea Comisiei Europene pentru „paşaportul verde digital” va fi transmisă Parlamentului European pe 17 martie şi apoi supusă aprobării liderilor europeni la summitul din 25-26 martie.
Amintim că și Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a spus că Comisia Europeană va prezenta luna aceasta o propunere pentru crearea unui pașaport digital de vaccinare la nivelul Uniunii Europene.
Ursula von der Leyen a vorbit despre pașaportului digital, duminică, într-o conferință cu parlamentarii conservatori germani.
„În privința întrebării despre cum ar putea arăta pașaportul verde digital: vom înainta o propunere legislativă în martie”, a declarat ea într-o conferință.
Specialiștii din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) nu sunt de acord cu introducerea unor așa-numite pașapoarte de vaccinare, adică acele documente care să ușureze condițiile de călătorie pentru persoanele care au fost imunizare împotriva noului coronavirus.
Potrivit unui document publicat miercuri, experții OMS, citați de AFP, susțin că introducerea uno astfel de pașapoarte ar încălca pricipiul echității, ținând cont de faptul că, în acest moment, omenirea se confruntă cu o penurie în ceea ce privește dozele de vaccin împotriva coronavirusului.
„În penuria actuală în care doar foarte puţine vaccinuri sunt disponibile, un tratament preferenţial pentru călătoriile internaţionale ar contraveni principiului echităţii”, au transmis specialiștii din cadrul OMS.