CORONAVIRUS | Cluj: Purtarea măștii de protecție, obligatorie

Publicat: 08 08. 2020, 16:46
Foto: Hepta

Începând de sâmbătă, 8 august, masca de protecție pentru prevenirea răspândirii pandemiei de coronavirus devine obligatorie în tot județul Cluj, potrivit deciziei de miercuri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).

Masca de protecție obligatorie în Cluj

Mai exact, începând cu data de 8 august, ora 00:00, pe întreg teritoriul județului Cluj, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție.

Astfel că, masca devine obligatorie pentru toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani și trebuie să acopere nasul și gura și trebuie purtată toată ziua, indiferent de oră, pe toată durata stării de alertă.

Aceasta se va purta la întruniri culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment organizate în spaţii publice deschise, în zone în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje și adunări cu caracter religios, potrivit Stiripesurse.ro.

Purtarea măştii în spaţiile publice aglomerate, obligatorie și în Tulcea

Reamintim că și în județul Tulcea autoritățile au decis impunerea obligativitatea purtării măştilor de protecţie pentru prevenirea răspândirii pandemiei de coronavirus, începând de vineri, 07 august, în toate zonele aglomerate, inclusiv în cele de promenadă şi în locurile de îmbarcare şi debarcare a pasagerilor în navele care fac legătura între municipiu şi satele izolate ale Deltei Dunării.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU, n.r.) Tulcea a luat decizia miercuri, având drept obiectiv limitarea răspândirii SARS-CoV-2 şi prevede o singură excepţie, respectiv copiii cu vârste mai mici de 5 ani.

Astfel că, purtarea măştii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura este obligatorie în pieţe, târguri, oboare, zone în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, în exteriorul obiectivelor turistice din satele Niculiţel şi Cerna, în zonele de promenadă din municipiu.

”Începând cu data de 7 august, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, care formează grupuri mai mari de şase persoane, prezente pe Faleza Municipiului Tulcea – zona de promenadă, zona de îmbarcare/debarcare nave şi zona autogară/gară, zilnic, în intervalele orare 9:00-14:00 şi 18:00-21:00”, se arată în decizia Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Totodată, managerii instituţiilor publice sau ai societăţilor comerciale sunt obligați să verifice şi monitorizeze respectarea măsurilor privind obligativitatea purtării măştii de către salariaţi, iar administratorii sau proprietarii spaţiilor publice deschise vizat de decizie au obligaţia de a afişa în locul vizibile informaţii privind această obligativitate.

Adrian Marinescu, despre purtatul măștii de protecție: „Din păcate, există 3 categorii de cetățeni”

Masca de protecție a devenit din ce în ce mai utilizată în România, în contextul pandemic COVID-19. Unii o poartă corespunzător, alții fără efect, aspect punctat de către medicul Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș din București.

„Din păcate, sunt 3 categorii de cetățeni. Cei care nu poartă deloc mască de protecție, unii care poartă corect masca și alții, un procent care-și dă silința, dar nu o poartă așa cum trebuie: ori sub bărbie, ori sub nas. De la 1 august, contează foarte mult ca masca să fie purtată și în spațiile deschise. Ori de câte ori nu poți să asiguri distanțarea corespunzătoare în spațiul deschis și intri contact cu alte persoane, e nevoie de purtarea măștii.

Cred că trebuie să vedem cât de corect sunt purtate măștile. Și în spații închise, și deschise. De asemenea, cât de mult se respectă regulile la nivelul agenților comerciali, dacă tot discutăm despre sălile de fitness care s-au închis în Argeș și posibilitatea redeschiderii restaurantelor”, a declarat Adrian Marinescu pentru B1.ro.