CORONAVIRUS. Ciobanii nu au voie cu mieii vii în piețe, de Paște, dar românii pot merge la stână cu declarația pe proprie răspundere

CORONAVIRUS. Ciobanii nu au voie cu mieii vii în piețe, de Paște, dar românii pot merge la stână cu declarația pe proprie răspundere

Pandemia de coronavirus impune noi reguli și în piețele de animale. După cum le era obiceiul, românii mergeau în pragul sărbătorilot de Paște pentru a-și cumpăa miei. Anul acesta însă, pe timp de restricții impuse de COVID-19, ciobanii nu vor avea voie de mieii vii în piețe.

Ciobanii nu au voie cu mieii vii în piețe

Astfel, piețele improvizate la marginea orașelor vor dispărea, cel puțin anul acesta.

Autoritățe permit totuși ca cetățenii care doresc să aibă preparate din carne de miel pe masa de Paște să meragă la ferme.

Cu o clarificare în acest sens a venit Inspectoratul General al Poliției Române, care lămurește acest aspect atât pentru cumpărători, cât și pentru fermieri.

Cetățenii pot merge la ferme să-și achiziționeze miel pentru Paște

Astfel, cei care vor să meargă să cumpere miel de Paște direct de la ciobani pot face asta liniștiți, trebuie doar să aibă asupra lor cartea de identitatea și declarația pe propria răspundere.

În declarația pe propria răspundere se va bifa punctul 2 – asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor, iar polițiștii recomandă ca la fermă să meargă o singură persoană din familie, pentru a se putea respecta distanțarea socială impusă în timpul carantinei din cauza COVID-19.

Oamenii legii le mai cer românilor să se asigure că ferma de la care cumpără mielul pentru Paște este autorizată și respectă toate condițiile igienico-sanitare impuse de ANSVSA.

De asemenea, o soluție există și pentru cei care nu pot ajunge la ferme să își cumpere miel.

Ciobanul poate veni la client să livreze mielul

Autoritățile permit ciobanilor să vină să-l livreze la client. De asemenea, acesta trebuie să se deplaseze doar având asupra sa cartea de identitate, adeverința pe proprie răspundere, documentele de proveniență, bon fiscal, chitanță, factură.

Măsuri drastice impuse de pandemia de coronavirus

Aceste măsuri au fost luate ca urmare a creșterii numărului de cazuri de infectare cu virisul chinez în țara noastră.

Amintim că până joi, ora 13.00, pe teritoriul României, au fost confirmate 5.202 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 647 au fost declarate vindecate și externate, iar 229 au decedat.

La terapie intensivă se află în acest moment 178 de pacienți confirmați pozitiv cuCOVID-19.

Peste 25.500 de persoane sunt în carantină și87.400 în izolare la domiciliu în acest moment, din cauza COVID-19, potrivit autorităților.

Județele cele mai afectate de COVID-19 din România

Suceava este de departe cel mai grav afectat județ din România, cu 1.487 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Un medic militar anestezist a povestit că la Suceava este un război deja pierdut. Medicii puțini și foarte obosiți, dar și lipsa aparatelor și echipamentelor medicale nu pot face față pandemieid e COVID-19.

A doua cea mai afectată zonă este Bucureștiul, cu aproape 660 de cazuri testate pozitiv cu coronavirus.

La polul opus se află județele Harghita, cu 4 cazuri, și Gorj, cu 9 cazuri de COVID-19.

Clujul este un exemplu de bune practici, afirmă chiar ministerul Sănătății, Nelu Tătaru.

Cluj-Napoca, un exemplu de bune practici în lupta cu COVID-19

La Cluj se fac peste 1.000 de teste zilnic, iar ministrul i-a rugat pe medicii de la aici să ajute cu testarea și orașele Suceava și Deva.

De altfel, Cluj-Napoca este primul oraș din România care supraveghează respectarea stării de urgență cu dronele.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`