CORONAVIRUS | China, acuzată de dezinformare pe tema COVID-19, de către Comisia Europeană

CORONAVIRUS | China, acuzată de dezinformare pe tema COVID-19, de către Comisia Europeană
foto: Hepta.ro / DPA Images / Etienne Ansotte

În premieră, Comisia Europeană a denunțat în mod public China pentru rolul pe care îl joacă în răspândirea de fake-news în contextul pandemiei de coronavirus.

Executivul UE acuză China și Rusia de dezinformare pe subiectul COVID-19

Vicepreşedinta Comisiei, Věra Jourová, şi înaltul reprezentant al Politicii Externe, Josep Borrell, au înaintat un document referitor la „Combaterea dezinformării legate de COVID-19”, numind Rusia şi China drept principalii responsabili în propagarea de ştiri false privitoare la noul coronavirus, printre care sfaturile false de genul „consumul de clor sau de alcool pur pot vindeca coronavirusul” sau teorii ale conspiraţiei, precum afirmaţia că coronavirusul este „o infecţie provocată de elitele lumii pentru a reduce creşterea populaţiei”.

„Actori străini şi anumite terţe ţări, în special Rusia şi China, s-au angajat în operaţiuni de influenţă ţintite şi campanii de dezinformare pe tema Covid-19 în UE, în vecinătatea ei şi la nivel global, căutând să submineze dezbaterea democratică şi să exacerbeze polarizarea socială şi să-şi îmbunătăţească propria imagine în contextul Covid-19”, se arată în document.

„Pentru prima dată am decis să numim China în raportul nostru. Îmi pare bine că am făcut asta pentru că dacă avem suficiente dovezi, trebuie să o spunem. Este momentul să spunem adevărul”, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene.

Cu toate acestea, nu s-a putut stabili încă dacă strategia Chinei a fost o iniţiativă coordonată cu cea a Rusiei, cea din urmă fiind mereu în atenția Comisiei, în domeniul propagandei online şi a ştirilor denaturate, precizează Divizia de comunicare strategică şi analiză a informaţiilor din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă (EEAS).

EEAS și China, scandal mai vechi

Acuzațiile aduse Chinei, drept propagator de dezinformare, sunt subiectul unui scandal mai vechi, EEAS întocmind un raport privind campaniile de dezinformare coordonate de regimul de la Beijing.

Deși initial documentul se voia a fi mai dur, EEAS a publicat până la urmă o versiune mai temperată a acestuia, acuzând totuși China pentru diseminarea de fake news.

Comisia Europeană, măsuri împotriva dezinformării

Executivul UE are în plan şi o revizuire a platformelor online, care au semnat codul UE de practici împotriva dezinformării, pentru combaterea răspândirii știrilor false legate de coronavirus.

Astfel, platforme precum Facebook, Instagram, Twitter au fost îndemnate să furnizeze rapoarte lunare care să includă „date mai detaliate despre acţiunile lor de promovare a conţinutului autorizat, de creştere a vigilenţei utilizatorilor şi de limitare a dezinformărilor şi publicităţii privind coronavirusul”.

De asemenea, UE a cerut acestor platforme să-şi intensifice cooperarea cu cei care verifică aceste fapte și să-şi informeze utilizatorii dacă au intrat în interacţiune cu dezinformări.

„Într-o vreme când minciunile despre COVID-19 costă vieţi, Bruxelles-ul nu poate continua să se eschiveze de la ceea ce se află în inima dezbaterii: reglementarea dezinformării, care în caz contrar ne va reglementa ea pe noi. Apelul la arme al vicepreşedintei Jourova trebuie să devină urgent un efort de reglementare globală”, a declarat Luis Morago, director de campanie la Avaaz.

Epidemiologul american Anthony Fauci acuză China de dezinformare

Și epidemiologulAnthony Fauci, expertul în boli infecţioase care îndeplineşte rolul de consilier al preşedinteluiDonald Trumpîn probleme legate deCOVID-19, acuză oficialităţile chineze că nu ar fi fost transparente în privinţa informaţiilor legate de transmiterea virusului de la om la om, scrieNew York Post.

„Cred că autorităţile chineze care nu le-au permis oamenilor de ştiinţă să vorbească cât mai deschis şi mai transparent au adus deservicii”, a precizat acesta, punctând că a existat un interval de timp în care informaţii importante nu au fost oferite „la momentul potrivit”, a punctat acesta, completând că, inițial, regimul de laBeijinga susţinut (timp îndelungat) că transmiterea virusului se face de la animal la om şi că „nu prea exista deloc transmitere de la om la om”.

Însuși președintele american,Donald Trump,a acuzatChina,în repetate rânduri, pentru propagarea virusului, declarând căBeijingul ar fi putut opri epidemia înainte ca aceasta să se extindă la nivel global, menționând că administraţia sa realizează „investigaţii serioase” asupra evenimentelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`