CORONAVIRUS | Ce reguli trebuie să respectăm în metrou, aeroporturi și gări, pe durata stării de alertă. Ordinul, publicat în Monitorul Oficial

Publicat: 23 05. 2020, 17:34
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ordinul comun al ministrului de Interne și al ministrului Trasporturilor privind regulile în domeniul transporturilor, în perioada stării de alertă, a fost publicat în Monitorul Oficial. Reglementările sunt menite să limiteze pe cât posibil riscul de răspândire a coronavirusului. Astfel, principalele obligații ale operatorilor în domeniu sunt de a asigura distanța între persoane de cel puțin 1,5 metri, de a informa pasagerii despre măsurile de protecție sanitară și de a dezinfecta periodic zonele cu risc de aglomerare. Documentul conține în detaliu măsurile pentru fiecare tip de transport, terestru, subteran, aerian și naval. Ordine similare au fost publicate în Monitorul Oficial privind obligativitatea purtării măștilor și triajul epidemiologic, precum și privind desfășurarea slujbelor religioase.

Ordinul privind folosirea transportului în siguranță, în perioada stării de alertă generată de epidemia de coronavirus, a fost publicat în Monitorul Oficial

Ministrul de Interne, Marcel Vela, și ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, au emis un Ordin comun care include regulile ce trebuie respectate în domeniul transporturilor, pe durata stării de alertă, astfel încât numărul de infectări cu SARS-CoV-2 să fie ținut sub control. Acesta a fost publicat, vineri noapte, în Monitorul Oficial și poate fi citit integral AICI.

Potrivit documentului, masca de protecție este obligatorie și în anumite spații deschise, precum gări, autogări și porturi. Bineînțeles, aceasta este obligatorie și în spațiile închise.

În gări, numărul ghișeelor se va înjumătăți, dacă acestea sunt prea apropiate. De asemenea, trenurile nu vor mai putea pleca în același timp de la peroane alăturate. Controlorii nu mai au voie să atingă biletele călătorilor. Rezervarea locurilor va fi obligatorie pe traseele lungi.

La metrou, pe magistralele aglomerate trenurile trebuie să sosească la intervale de 2-3 minute, pentru a fi evitată aglomerația pe peroane.

Pentru deplasarea cu avionul, călătorii trebuie să ajungă mai devreme cu trei ore, iar temperatura li se va lua de reprezentanți ai statului. În avion au acces doar cu un singur bagaj de mână.

De asemenea, va fi nevoie, după caz, de stabilirea traseelor de deplasare a persoanelor, cât și a suprafețelor de staționare temporară.

Ordinul privind obligativitatea purtării măștii, publicat în Monitorul Oficial. Acesta prevede și categoriile de persoane exceptate de la regulă

Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne au emis un Ordin privind instituirea obligativității de a purta masca de protecție, privind triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor.

De asemenea, acesta obligă instituțiile, operatorii economici și profesioniștii să organizeze activitatea de așa manieră încât riscul de răspândire a coronavirsului să fie limitat pe cât posibil.

Spre deosebire de forma inițială a documentului, varianta finală restrânge categoriile de persoane exceptate de la această obligativitate.

Ordinul privind desfășurarea slujbelor religioase, publicat în Monitorul Oficial. Reacția BOR

Tot vineri noapte a fost publicat, în Monitorul Oficial, Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne privind desfășurarea slujbelor religioase. Acesta nu include reguli atât de dure pe cât au fost anunțate inițial de autorități.

De exemplu, este permisă folosirea aceleiași lingurițe pentru împărtășanie, dar aceasta trebuie dezinfectată după fiecare credincios.

Ideea inițială a fost ca pentru împărtășanie să fie folosite lingurițe de unică folosință, dar aceasta a fost respinsă categoric de reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române.

Ulterior, BOR a transmis că Ordinul este unul „realist” și „gândit în cheia firească a neutralității religioase”. A mai precizat că îndrumările pe care le-a transmis public pe 14 mai nu se schimbă. Asta înseamnă, însă, că decizia Sfântului Sinod de amânare a împărtășirii comune rămâne valabilă.