CORONAVIRUS | Ce reguli trebuie respectate în mall-uri, săli de pariuri sportive sau locații pentru jocuri de noroc. Nelu Tătaru a semnat documentul

CORONAVIRUS | Ce reguli trebuie respectate în mall-uri, săli de pariuri sportive sau locații pentru jocuri de noroc. Nelu Tătaru a semnat documentul

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat Ordinul care cuprinde măsurile care trebuie repectate în mall-uri, sălile de pariuri sportive și în locațiile în care se desfașoară activitatea de jocuri de noroc, care ar fost redeschise din 15 iunie,pentru a fi prevenită răspândirea noului coronavirus. Documentul a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătății și cuprinde atât reguli universal valabile, cât și unele specifice pentru fiecare tip de activitate în parte.

Nelu Tătaru a semnat Ordinul care cuprinde noile reguli pentru reluarea activităților în mall-uri, săli de pariuri sportive și locații pentru jocuri de noroc

Astfel, potrivit Ordinului citat, atât în centrele comerciale, în sălile de pariuri sportive, cât și în cele unde se desfășoară jocurile de noroc este obligatoriu portul măștii de protecție, este obligatorie igiena fracventă a mâinilor, se va lua măsura izolării la domiciliu în cazul angajaților cu simptome specifice infecțiilor respiratorii, a celor care au intrat în contact cu un caz confirmat de COVID-19, iar clienților care prezintă simptome clinice sugestive infectiilor respiratorii li se recomandă să evite deplasarea la centrul comercial.

Reguli noi privind redeschiderea centrelor comerciale

Printre măsurile specifice stabilite pentru reluarea activităților în mall-uri se numără instalarea unor panouri de informare cu privire la regulile de igienă și distanțare fizică, traijul observațional și interzicerea accesului persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (temperatură care depășește 37,3 C, măsurată cu termometru non-contact, tuse, strănut, rinoree), amplasareade marcaje orientative în lifturi, scări rulante și în zonele de circulație pentru menținerea distanței fizice de minimum 2 m și evitarea staționării îndelungate, în grupuri mai mari de 6 persoane.

De asemenea, în interiorul centrelor comerciale va fi permis accesul unui număr limitat de clienți, astfel încât să se asigure o suprafață de cel puțin 7 mp/ persoană.

De asemenea, se vor instala panouri separatoare în toate zonele de informare/birouri vânzare/casă marcat/ghișee, iar acolo unde este posibil, vor fi create căi de acces diferite față de cele de ieșire sau fluxurile intrare/iesire se vor delimita prin amplasarea de linii/bariere de separare.

Alte măsuri prevăzute în Ordinul semnat de Nelu Tătaru sunt: dezinfecția frecventă a suprafețelor cu produse biocide avizate/autorizate pentru toate spațiile comune, dezinfectarea frecventă a caselor de marcat și POS-urilor, instalarea de dispensere cu produse biocide pentru dezinfecția mâinilor în toate zonele de acces în centrul comercial, comune din interiorul centrelor comerciale, asigurarea igienizării toaletelor cât mai frecvent posibil, aerisirea spațiilor cât mai frecvent și menținerea în pozitia deschis, pe cât posibil, a ușilor de acces, precum și oprirea sistemelor de perdele de aer la intrări și intezicerea folosirii ventilatoarelor în magazine.

Totodată, personalul de curățenie din centrele comerciale trebuie să fie instruit cu privire la măsurile de protecție individuală, procedurile de curățare și dezinfectare a spațiilor comune și măsurile de eliminare a deșeurilor și să aibă asigurat echipamentul individual de protecție adecvat nivelului de risc.

În centrele comerciale va fi interzisă testarea produselor cosmetice pe piele, în cadrul magazinelor se va reduce timpul de acces în cabina de probă, iar unităţile de alimentaţie publică din mall-uri vor asigura servirea de produse alimentare doar în sistem “take away”.

Locurile de joacă pentru copii, sălile de cinema și cele de jocuri din centrele comerciale rămân închise.

Noile reguli pentru reluarea activităților în sălile de pariuri sportive

În sălile de pariuri sportive vor fi distribuite materiale sanitare de protecție, se va face termometrizarea zilnică la intrarea în tură și trimiterea la domiciliu, cu recomandarea consultării medicului de familie, a agajaților cu temperatura peste 37,3 C, precum și dezinfectarea tuturor suprafețelor înainte de începerea programului și ulterior dezinfectarea periodică a acestora, igienizarea și dezinfectarea casieriei zilnic, după închiderea locației de pariuri și la schimbarea turelor zilnice ale angajaților și dezinfectarea periodică de către personalul desemnat a suprafețelor frecvent atinse.

De asemenea, trebuie asigurată ventilația corespunzătoare și aerisirea periodică a încăperilor, evitarea folosirii instalației de climatizare, acolo unde este posibil.

Ordinul publicat de Ministerul Sănătății mai prevede și limitarea numărului maxim de clienți admiși simultan în sălile de pariuri astfel încât să se asigure o distanță de minimum 2 m între aceștia. Dacă este posibil, clienții vor folosi instrumentele de scris proprii, iar în caz contrar se recomandă utlizarea unui instrument de scris furnizat de angajații locațiilor specializate, care va fi așezat apoi într-o cutie separată, urmând a fi dezinfectat.

Alte norme prevăzute în document sunt asigurarea, la grupurile sanitare, de săpun și dezinfectant de mâini, avizat/autorizat, afișarea marcajelor indicatoare sau a mesajelor de avertizare cu privire la distanța minimă admisă de minim 1,5 m, precum și a mesajelor referitoare la igiena mâinilor. De asemenea, clienții sălilor de pariuri sportive vor fi informați în legătură cu obligațiile de adoptare a măsurilor de protecție sanitară

Ce reguli trebuie respectate în locațiile în care se desfășoară activități de jocuri de noroc

În cazul locațiilor în care se desfășoară activități de jocuri de noroc, Ordinul publicat de Ministerul Sănătății prevede că aparatele electronice sau mesele de joc pentru jocuri de noroc vor fi scoase din funcțiune și/sau mutate pentru a permite distanțarea de cel puțin 1,5 metri între participanți sau în funcție de situație, se vor monta panouri separatoare. De asemenea, distanțarea socială trebuie menținută în orice zonă în care s-ar putea produce aglomerație, atât între angajați, personalul care deservește activitatea organizatorului, participanții la joc și orice altă persoană care intră în incinta punctului de lucru.

Nu se permite staționarea în sala de joc a persoanei care nu are intenția de a începe sau are deja încheiată sesiunea de joc, orice aparat/automat de cafea, alte produse și/sau dozator de apă vor putea fi manipulate doar de catre angajatii punctelor de lucru, iar pentru servirea băuturilor și produselor alimentare, se vor utiliza recipiente de unică folosință.

Pentru jocul de cazino distanța între clienți în jurul meselor de joc va fi de cel puțin 2 m sau, dacă nu este posibil se va recurge la metoda instalării unor panouri separatoare.

Pentru jocul de bingo, distanța între clienți în jurul meselor va fi de cel puțin 1,5 m.

Măsura distanțării sociale va fi respectată și de membri personalului operator de la posturile fixe de la pupitrul central de comandă al instalației, precum și de personalul mobil de deservire a jucătorilor cu cartoane de joc.

În interiorul locației se va permite accesul unui număr limitat de persoane, astfel încât să se respecte regula de 1 persoană/4 mp.

Totodată, în interiorul acestor săli este obligatorie dezinfectarea suprafețelor de lucru și de joc la intervale de maximum 12 ore, dezinfectarea suprafețelor frecvent atinse, asigurarea ventilației corespunzătoare și aerisirea periodică a încăperilor de lucru.

Angajaților li se va verifica temperatura zilnic, la intrarea în tură, iar accesul clienților care au fost în contact cu persoane infectate cu noul coronavirus sau care vin din zone de risc nu va fi permis.

Accesul în interiorul sălii de joc al clienților se va face, obligatoriu, cu mască ce va fi purtată pe tot parcursul vizitei clientului în locație. În același timp,clienții au obligația de a își igieniza adecvat mâinile, fie prin spălare cu apă și săpun, fie prin utilizarea dezinfectanților avizați.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:13 - Alegeri prezidențiale 2024: 34 de sancțiuni date de Poliție în ziua votului: 7 amenzi în valoare de 11.700 de lei și 27 de avertismente
16:09 - Tudor Chirilă: „Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. Dar trebuie să mergem la vot. Și să votăm pentru un dezastru cât mai mic”
15:58 - Scandal cu amenințări între membrii unei secții de votare din Capitală. Poliția efectuează cercetări. De la ce ar fi pornit totul
15:43 - Familia lui Gabriel Cotabiță a dat ultimele detalii cu privire la locul unde va fi depus trupul artistului: „Cei ce vor să îi aducă un ultim omagiu sunt așteptați”
15:34 - Robert Sighiartău: „Îndemnăm românii să vină la vot în număr cât mai mare! Vreau să avertizez că în aceste zile circulă tot felul de știri false propagate de tălpile roșii” (VIDEO)
15:05 - Aglomerație la secțiile de vot din București. Oamenii așteaptă zeci de minute, la coadă, pentru a-și exercita votul (VIDEO)
14:47 - Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă au stat față în față: „Avem lucruri în comun” (VIDEO)
14:44 - MAI a oferit ultimele detalii cu privire la ce incidente au avut loc în ziua alegerilor prezidențiale, până în ora 14: „Au fost sesizate 80 de posibile incidente, dintre care 43 sunt confirmate”
14:34 - Mesajul unui veteran de război, în vârstă de 100 ani, după ce a votat: “Acum există posibilitatea de a vota ceea ce dorești tu, fără niciun risc”
14:02 - David Popovici, mesaj pentru români după ce a votat la alegerile prezidențiale: „Implicați-vă!”