Carmen Orban, medic specialist ATI, a avertizat că sistemul sanitar nu va mai face față epidemiei dacă regulile de prevenție nu vor fi respectate cu strictețe, informează B1 TV. De altfel, secretarul de stat Raed Arafat a avertizat, în cadrul unei videconferinţe, că e de aşteptat că numărul pacienților care intră zilnic la Terapie Intensivă să ajungă la 100, iar sistemul de sănătate va trebui să se adapteze la măsurile solicitate de medicina dezastrelor.
Carmen Orban, medic specialist ATI, a susținut că sistemul sanitar românesc e pus la grea încercare de când a izbucnit această criză sanitară și ar putea intra în colaps dacă oamenii nu respectă regulile de prevenție, ducând astfel la o creștere a numărului de pacienți.
„Deja sistemul este copleşit şi în acest ritm să ne pregătim de un dezastru. Toate spitalele sunt copleșite, sunt pline.
Sistemul de sănătate e puternic lovit de această pandemie şi pare în continuare nepregătit, deşi am remarcat cu toţii că fiecare face tot ce trebuie pentru a intra în linie dreaptă în lupta cu acest virus. S-au făcut eforturi foarte mari, atât în domeniul dotărilor, cât şi în protecţia personalului medical.
E un moment de unitate, un moment în care politica trebuie să dispară complet, un moment în care trebuie să fim solidari, iar expertiza oamenilor foarte pregătiţi trebuie expusă şi scoasă în faţă”, a declarat Carmen Orban, potrivit B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
La rându său, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a afirmat că începem să intrăm în logica medicinei de dezastre, fapt ce presupune un management diferit faţă de măsurile de prevenţie.
„Presiunea asupra sistemului sanitar este evidentă. Vedem o presiune care continuă să crească şi acest lucru iarăşi este un lucru care a fost anticipat, având în vedere cifra cazurilor care apare în fiecare zi. Clar că un procent din aceste cazuri va ajunge în spitale, are nevoie de îngrijiri medicale avansate şi unii dintre ei chiar de terapie intensivă”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.
Şeful Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a explicat că autorităţile vor intra acum pe o altă logică de intervenţie: „Acum, încet, încet, intrăm în logica medicinei de dezastre, în care trebuie un management diferit faţă de măsurile de prevenţie, măsuri de prevenţie care trebuie să continue pe linie epidemiologică, măsurile care să oprească răspândirea. Acestea sunt cele mai importante. Dar, în acelaşi timp, acum ne confruntăm cu o situaţie care necesită aplicarea unor măsuri foarte bine calculate pentru a putea trata şi a putea asista numărul cel mai mare de pacienţi posibil”.
Bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns la 217.216 de infectări și 6.574 de decese. În intervalul luni, ora 13.00 – marți, ora 13.00, un număr de 4.724 de persoane au fost testate pozitiv, 1.084 au fost reconfirmate în urma retestărilor și 104 pacienți COVID au decedat.
10.758 de oameni se află în spital cu COVID-19, din care 824 sunt la Terapie Intensivă. 155.630 de persoane au fost declarate vindecate de la începutul epidemiei.