CORONAVIRUS | Bucureștiul a devenit un oraș pustiu în timpul pandemiei de COVID-19: Cum au arătat străzile Capitalei în primul weekend din aprilie (GALERIE FOTO)

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

La două săptămâni de la instituirea restricțiilor de circulație impuse de autorități în contextul stării de urgență, Bucureștiul este un oraș aproape pustiu. Zone din Capitală care înainte erau adevărate furnicare și puneau la încercare nervii șoferilor din cauza blocajelor din trafic au fost duminică rareori străbătute de mașini sau de vreun trecător.

Bulevardul Aviatorilor, Piața Victoriei, Calea Victoriei sau Piața Revoluției, zone extrem de aglomerate ale Capitalei, unele dintre ele locuri simbol, în care, în ultimii ani, s-au adunat sute de mii de români pentru a-și striga nemulțumirile par, în acest sfârșit de săptămână, părți ale unui oraș fantomă.

Teama de noul coronavirus, dar și măsurile de distanțare socială impuse de autorități i-au ținut în casă pe bucureșteni în acest weekend de aprilie care, în condiții normale, ar fi fost o ocazie ideală pentru plimbări în parc cu familia sau întâlniri cu prietenii la terasele din centrul orașului.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Parcurile din București, închise după ce oamenii au ignorat restricțiile impuse de autorități

Pe 28 martie, toate parcurile și grădinile publice din Capitală au fost închise, măsura fiind valabilă până ridicarea stării de urgenţă instituită la nivel naţional.

Autoritățile au luat această decizie după ce, cu o săptămână înainte, în ciuda avertismentelor repetate venite din partea oficialilor, parcurile din București și zonele verzi din afara Capitalei au fost luate cu asalt de sute de persoane care au ales să se bucure de vremea frumoasă, sfidând astfel pericolul de a fi contaminatecu noul coronavirus.

Starea de urgență ar putea fi prelungită

România intră de luni în a patra săptămână a stării de urgență, măsură care are toate șansele să fie prelungită peste perioada de 30 de zile, stabilită inițial.

Începând din 16 martie, data la care a intrat în vigoare starea de urgență, rând pe rând restricțiile de circulație au fost înăsprite, astfel că acum românii pot ieși din case doar în situații foarte clar stabilite de lege.

Pe 21 martie, ministrul Afacerilor Interne anunța emiterea Ordonanței Militare nr. 2, prin care au fost închise mall-urile, iar circulația persoanelor în afara gospodăriei a devenit posibilă doar cu evitarea formării grupurilor mai mari de trei persoane și cu respectarea unor indicații clare.

Astfel, pe parcursul zilei, românii pot ieși din casă pentru a merge la serviciu, atunci când activitățile profesionale nu pot fi desfășurate de la distanță, pentru a se aproviziona cu bunuri de strictă necesitate, pentru a se prezenta la consultații medicale care nu pot fi amânate sau pentru a-și plimba animalele de companie în apropierea locuinței. În plus, cetățenii trebuie să aibă asupra lor o adeverință de la locul de muncă sau o declarație pe propria răspundere.

Aceste măsuri au fost anunțate inițial cu titlu de recomandare, însă câteva zile mai târziu au devenit obligatorii.

Restricții de circulație au fost impuse și în cazul persoanelor de peste 65 de ani, cele mai vulnerabile în fața infecției cu noul coronavirus. Astfel, acestea își pot părăsi locuința, în intervalul orar 11.00-13.00, pentru a se aproviziona cu produse alimentare sau medicamente.

Prin Ordonanța Militară nr. 4 s-a stabilit însă că vârstnicii pot să iasă din casă și în afara acestui interval pentru a rezolva problemele de natură medicală.

Amenzi majorate pentru cei care nu respectă prevederile Ordonanțelor militare

Și tot prin această Ordonanță au fost majorate amenzile pentru persoanele care nu respectă prevederile legale în timpul stării de urgență.

“Amenzile pentru persoanele fizice care nu respecta ordonanţele militare se măresc şi vor avea următoarele valori minim 2 mii lei şi maximum 20 de mii de lei faţă de faţă de minimum 100 şi maximum 50 de mii cum sunt în prezent. Amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respecta ordonanţele militare se măreşte de la 1000 de lei câte este în prezent la 10 mii de lei. Maximul amenzii pentru persoanele juridice rămâne stabilit la 70 de mii”, a anunțat secretarul de stat din MAI, Bogdan Despescu, pe 30 martie.

Potrivit celor mai recente date anunțate de Grupul de Comunicare Strategică, până duminică, la ora 13.00, la nivel național au fost confirmate 3.864 de cazuri de contaminare cu COVID-19. Bilanțul deceselor a ajuns la 151.

Totodată, 374 de persoane s-au vindecat și au fost externate.

Bucureștiul a devenit un oraș pustiu în timpul pandemiei

Urmăriți B1TV.ro și pe
`