Patriarhia Română se delimitează de îndemnul călugărului Calistrat Chifan care i-a încurajatpe credincioși să participe în număr mare la slujba din noaptea de Înviere, în plină epidemie de coronavirus.
”Orice mesaj incitator la încălcarea reglementărilor fixate de autoritățile abilitate NU reprezintă Biserica Ortodoxă Română”, transmite Patriarhia Română.
BOR a transmis că enoriașii, dar și preoții și călăgării trebuie să respecte regulile impuse de autorități pe fondul epidemiei de COVID-19.
Astfel, Ordonanța Militară nr. 3 spune foarte clar că nimeni nu are voie să se deplaseze la biserică în noaptea de Înviere sau de Paște.
La cerere, preoții pot merge acasă la credincioși pentru a-i spovedi și împărtășii, iar în noaptea de Înviere voluntari ai Patriarhiei Române vor merge să dea lumină oamenilor.
”Orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoţi şi diaconi) sau a credincioşilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece, în timpul stării de urgență, toţi avem obligaţia de a respecta dispoziţiile autorităţilor de stat, în caz contrar, vom suporta sancţiunile prevăzute de lege”, mai arată Biserica Ortodoxă.
Părintele Calistrat Chifan, cunoscut în mediul online pentru slujbele sale inedite, transmite într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook că preoții au nevoie de o oră pentru a da lumină oamenilor.
El mai afirmă că un creștin într-o țară creștină, așa cum este ministrul de Interne, Marcel Vela, trebguie să relaxeze restricțiile în noaptea de Înviere.
„Noi avem nevoie pentru împărțitul Sfintei Lumini de fix o oră. Atât. O oră! 11.30 – 12.30. Decât să umble polițiștii hai hui pe străzi și să alerge după tot felul de oameni, inutil și fără rost, au pus două patrule la ușa bisericii, au intrat cei care vin și și-au luat lumină, slujba oricum se ține afară, și s-au întors liniștiți acasă, și s-a terminat problema. Asta dacă se vrea. De ce spun dacă se vrea? Și ministrul de Interne al acestei țări este tot creștin într-o țară creștină și cândva a avut nevoie de votul publicului. Respectă-ți publicul care și-a pus încrederea în tine. Nu fi chiar catâr și îndărătnic.”, a declarat duhovnicul Calistrat Chifan într-un interviu postat depagina sa de Facebook.
Poziția duhovnicului este însă diametral opusă cu regulile Patriarhiei Române, care sunt foarte clare și au fost făcute cunoscute tuturor preoților încă din 8 aprilie.
Creștinii ortodocși care vor sărbători Paștele în data de 19 aprilie vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curții, dar nu în grupuri mai mari de trei persoane, pentru a primi lumina de la voluntarii cu care Patriarhia Română colaborează în acest an.
Tot voluntarii vor aduce credincioșilor și pâinea binecuvântată, stropită cu agheasmă şi vin, numită „Paşti”. Aceasta va fi ambalată igienic și va fi distribuită oamenilor care îi vor aștepta la porți sau în proximitatea casei pe voluntarii Patriarhiei Române.
Patriarhia Română îi îndeamnă pe credincioși să iasă cu lumânări sau candele aprinse pe balcon sau în curțile caselor adresându-și, de la distanță, “Hristos a Înviat!”
Cu privire la masa de Paște, amintim că vânzarea mieilor vii în piețe este interzisă, dar că oamenii pot merge la stână pentru a achiziționa un miel.
Autoritățile anunță că anul acesta nu se va putea merge la cimitir pentru a aprinde o lumânare, așa cum se obișnuiște în noaptea de Înviere ori în prima zi de Paște.