CORONAVIRUS. Avocatul Poporului îi cere președintelui Klaus Iohannis să declare starea de urgență

CORONAVIRUS. Avocatul Poporului îi cere președintelui Klaus Iohannis să declare starea de urgență
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Avocatul Poporului, Renate Weber, îi cere președintelui Klaus Iohannis să declanșeze starea de urgență din cauza răspândirii cazurilor de infectare cu coronavirus, în contextul în care șeful statului a anunțat miercuri că exclude această sugestie.

Avocatul Poporului, în calitate de garant constituțional al drepturilor și libertăților fundamentale, luând act de măsurile administrative adoptate în ultimele zile în acțiunea de combatere a răspândirii virusului Covid – 19 solicită Președintelui României să declare starea de urgență, iar Parlamentului României să o încuviințeze, în conformitate cu art. 93 alin.(1) și (2) din Constituția României.

Nu punem în discuție oportunitatea măsurilor luate până acum, necesitatea restrângerii unor drepturi, dar acest lucru este obligatoriu să se întâmple așa cum prevede legea fundamentală în cazul situațiilor excepționale. Acestea sunt exigențele statului de drept, în care restrângerea unor drepturi și libertăți nu poate fi făcută decât în condițiile art. 53 din Constituția României.

România are legislație în materie, respectiv O.U.G. nr. 1/1999, iar prevederile acestui act normativ trebuie respectate întocmai”.

Starea de urgență este instituită, conform OUG1/1999, atunci când există ‘amenințări la adresa siguranței naționale sau democrației constituționale, ceea ce face necesare apărarea instituțiilor statului de drept și menținerea sau restabilirea stării de legalitate’ sau atunci când este vorba despre ‘iminența producerii ori producerea unor dezastre, ceea ce face necesare prevenirea, limitarea și înlăturarea efectelor acestora”, scrie g4media.

Starea de urgență se poate institui, potrivit Articolului 93 din Constituție, când Președintele României solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

De asemenea, în Constituție se precizează că dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.

Amintim că pe teritoriul României sunt 48 de cazuri, niciun deces.(Detalii AICI)


Urmăriți B1TV.ro și pe
`