CORONAVIRUS | Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a împărtășit credincioșii cu aceeași linguriță și din același potir. Reacția Patriarhiei Române / Cum explică situația Arhiepiscopia Tomisului (VIDEO)

CORONAVIRUS | Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a împărtășit credincioșii cu aceeași linguriță și din același potir. Reacția Patriarhiei Române / Cum explică situația Arhiepiscopia Tomisului (VIDEO)

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a împărtășit, sâmbătă, pe treptele din faţa Catedralei Sf. Petru şi Pavel din Constanţa, mai mulți copii cu aceeași lingurăță și din același potir, ceea ce încalcă atât regulile impuse de autorități, cât și pe cele stabilite de Biserica Ortodoxă Română pentru această perioadă în care România se află în plină pandemie de coronavirus. În imaginile publicate de presa locală se poate vedea cum mai multe femei și copii așteaptă în fața lăcașului de cult să primească împărtășania. Nici preoții, nici credicioșii nu poartă măști și nici nu respectă distanțarea socială.

Patriarhia Română: ”Ostentaţia cu care s-a procedat nu onorează pe nimeni”

Referindu-se la situația de la Constanța, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat că ”ostentaţia cu care s-a procedat (…) nu onorează pe nimeni”.

„Îndrumările bisericeşti ale Patriarhiei Române pentru perioada în care ne aflăm sunt clare, amănunţite şi publice.Fireşte că nu este vorba despre vreun pericol legat de împărtăşirea în sine, dar ostentaţia cu care înţeleg ca s-a procedat, după ce s-au făcut publice aceste îndrumări, nu onorează pe nimeni”, a declarat reprezentantul Patriarhiei, pentru News.ro.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Precizările Arhiepiscopiei Tomisului: ”ÎPS Teodosie nu a încălcat nici o lege”

Pe de altă parte, Arhiepiscopia Tomisului a transmis că ”actul de împărtășire a pruncilor nu este ilegal, pentru că ÎPS Teodosie nu a încălcat nici o lege sau canon bisericesc, care ar interzice actualmente împărtășania”.

”ÎPS Teodosie, ca ierarh, a ținut o legătură intensă cu clerul și credincioșii în toată perioada de restricție și a făgăduit expres păstoriților săi că-i va aștepta la comuniunea cu Biserica, care se concretizează mai ales în sfânta împărtășanie, când se va relua accesul credincioșilor. Fiecare ierarh, în eparhia sa, are o anumită autonomie în păstorirea clerului și credincioșilor, prin urmare, având făgăduința dată deja credincioșilor, ÎPS Teodosie nu a putut să-i rănească sufletește, îndepărtându-i de la Sf. Potir. Aceasta este lucrarea lui Hristos în mijlocul credincioșilor, prin arhiereul care își exercită misiunea încredințată de Biserica lui Hristos.

Discuția asupra linguriței a pornit eronat în spațiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentație publică, ci instituție de cult. Împărtășania nu este mâncare și băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viața veșnică, Hristos prezent real, intrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu și alimentele firești, iar împărtășania și dăruirea ei credincioșilor este atributul exclusiv al Bisericii.”, se arată în mesajul transmis sâmbătă, de Arhiepiscopia Tomisului.

Precizările Arhiepiscopiei Tomisului

Începând din 15 mai, slujbele religioase se pot desfășura doar în exteriorul bisericilor

Potrivit regulilor anunțate de autorități, începând din 15 mai se redeschid bisericile, însă slujbele religioase pot fi oficiate doar în exteriorul lăcașelor de cult, credincioșii fiind obligați să poarte măști de protecție și să respecte distanțarea socială. Aceștia pot intra în interiorul bisericilor într-un număr limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 metri pătrați pentru fiecare persoană, în urma unui triaj și este interzisă atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult.

De asemenea, reprezentanții Patriarhiei Române au anunțat că o decizie referitoare la împărtășania comună se va lua după data de 1 iunie.

Situația îmbilnăvirilor de COVID-19 în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, sâmbătă, că la nivel național au fost confirmate16.704 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, cu 267 mai multe față de raportarea transmisă vineri. Bilanțul deceselor a ajuns la 1094. Totodată,9.574 de pacienți au fost declarați vindecați.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”