CORONAVIRUS | Arad: Primarul din comuna Seleuş a atacat în instanţă ordinul de carantinare a două sate, semnat de Raed Arafat
Autoritățile locale din comuna Seleuș, județul Arad, contestă în instanță ordinul prin care Departamentul pentru situații de Urgență a decis carantinarea localității din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus.
Două localități din comuna Seleuș din Arad sunt în carantină
Localităţile Seleuş şi Moroda, din comuna Seleuş, au fost băgate în carantină la data de 1 august prin Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
Intrarea Seleuşului în carantină a fost anunţată şi de primarul comunei, respectiv de Cristian Branc, pe o pagină de socializare.
„În cursul acestei seri(n.r. vineri)s-a luathotărâreaca Seleuşul să intre în carantină! Nu este o situaţie plăcută pentru noi, însă este singura soluţie pentru a putea limita răspândirea coronavirusului”,a spus Branc.
Același primar, inspirându-se din modelul autorităților locale din Gornet, Prahova, anunță că a atacat la Curtea de Apel București decizia de caraninare a comunei.
“Stimați locuitori ai comunei Seleuș,
Doresc să vă informez că am atacat la Curtea de Apel București, Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, nr.4659263 din 01.02.2020 prin care s-au carantinat localitățile Seleuș și Moroda.
În documentul depus la instanță am prezentat date și informații care descriu realitatea cu care oamenii din comuna Seleuș se confruntă. E greu pentru întreaga noastră comunitate, din motive pe care le cunoașteți foarte bine, iar acțiunea depusă în instanță are ca scop eliminarea inconvenientelor. (…) Este datoria mea ca primar, ca fiu al acestei comunități, dar e și convingerea că în aceste momente trebuie să fim uniți și să ne ajutăm unii pe alții”, transmite edilul pe Facebook.
Judecătorii anulează carantina din comuna Gornet
Amintim că autoritățile locale din comuna Gornet, județul Prahova, au întreprins o măsură similară edilului localității arădene. Magistrații de laCurtea de Apel Bucureşti au decis, marți, anularea carantinei din comuna Gornet. Decizia nu este definitivă.
Mai mult, autoritățile din comuna prahoveanăGornet au cerut și 4 milioane de euro în instanță, ca despăgubiri, Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) pentru decizia de carantinare a satului cu același nume, în contextul înmulțirii cazurilor de infectare cu noulcoronavirus.
Magistrații au respins solicitarea autorităților locale de a fi despăgubite cu suma de 4 milioane de euro.
Minuta instanței:
„Admite in parte cererea – Respinge acţiunea restrânsă şi modificată formulată de reclamantul Bogdan Dumitru, în contradictoriu cu pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, ca neîntemeiată. Admite, în parte, acţiunea restrânsă şi modificată formulată de reclamanta UAT Comuna Gornet, prin reprezentant legal primar, în contradictoriu cu acelaşi pârât. Anulează Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4659202/22.07.2020 privind instituirea carantinei zonale în localitatea Gornet, comuna Gornet, judeţul Prahova. Respinge capătul de cerere în pretenţii din acţiunea reclamantei UAT Comuna Gornet, ca neîntemeiat. Cu recurs în termen de maximum 2 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII – a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată, azi, 4 august 2020, în condiţiile art. 402 Cod procedură civilă, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.”