CORONAVIRUS | Aproximativ 10 cabinete în care urma să fie administrat vaccinul AstraZeneca nu se mai deschid din lipsă de personal (VIDEO)
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a declarat, marți, că aproximativ 10 cabinete care fuseseră programate pentru a administra vaccinul anti-Covid AstraZeneca nu se vor mai deschide, din cauza lipsei de personal medical.
„O parte din centrele cu AstraZeneca, cred că sunt în jur de zece la nivel naţional, nu vor mai fi deschise, din lipsă de personal, însă persoanele care se află în lista de aşteptare vor fi vaccinate fie cu echipe mobile în centrul respectiv, fie fiind relocate în alte centre care sunt în raza teritorială”, a afirmat acesta.
Cu toate acestea, el a menționat că până la finalul lunii aprilie vor fi deschise toate cabinetele de vaccinare şi centrele la nivel naţional care au fost avizate, urmând ca persoanele care se află în listele de aşteptare la aceste centre de imunizare să fie „notificate cu întâietate”.
CORONAVIRUS | Aproximativ 10 cabinete în care urma să fie administrat vaccinul AstraZeneca nu se mai deschid din lipsă de personal (VIDEO)
Valeriu Gheorghiță a vorbit despre scenariul în care România va fi nevoită să retragă vaccinurile AstraZeneca
În scenariul în care autoritățile din România vor fi nevoite să retragă totuși vaccinul AstraZeneca, în urma unor eventuale recomandări EMA, Valeriu Gheorghiță a declarat că vor fi doze suficiente de la compania Pfizer pentru a imuniza până în septembrie 10 milioane de persoane, chiar cu două doze.
“Avem suficiente doze, doar de la compania Pfizer care pot asigura până în septembrie vaccinarea a peste 10 milioane de persoane, chiar cu două doze. Însă trebuie să înțelegem și vedem că ne aflăm într-o cursă contracronometru cu acest virus care are capacitatea de a acumula noi mutații, mutații care îi conferă o reistență parțială față de vaccinurile disponibile, pe de altă parte îi pot crește contagiozitatea, pe de altă parte pot să îi crească agresivitatea”.
Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiță a subliniat că vaccinare apopulației trebuie accelerată pentru că orice decalaj înseamnă riscul apariției unor noi mutații mai agresive sau contagioase.