CORONAVIRUS | Anthony Fauci: Va fi nevoie de mască şi de distanţare socială şi după vaccinarea pentru Covid-19

Publicat: 17 11. 2020, 08:43
Foto: Hepta

Anthony Fauci a declarat, luni, că nu se va putea reveni imediat la o viaţă normală chiar şi după vaccinarea pentru noul coronavirus. Acesta recomandă oamenilor să poarte încă măști și să practice distanțarea socială chiar și după ce a primit vaccinul.

Anthony Fauci, expert în boli infecţioase din SUA: Va fi nevoie de mască şi de distanţare socială şi după vaccinarea pentru SARS-CoV-2

Luni, compania americană Moderna a anunţat că, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu clinic, vaccinul său pentru Covid-19, dezvoltat în colaborare cu Institutul Naţional pentru Boli Infecţioase şi Alergii din SUA, are o eficacitate de peste 94%. Informaţia a venit după un anunţ similar făcut pe 9 noiembrie de companiile Pfizer şi BioNTech, potrivit căruia vaccinul pentru Covid-19 al acestora are o eficacitate de peste 90%.

„Evident, cu un vaccin care are o eficacitate de peste 90% vă puteţi simţi mult mai în siguranţă că nu veţi lua virusul. Dar aş recomanda oamenilor să nu renunţe la toate măsurile de sănătate publică doar pentru că s-au vaccinat”, a afirmat Fauci la CNN, citat de CNBC.

Aceste măsuri includ purtarea universală a măştii, menţinerea distanţării sociale, evitarea aglomeraţiei, concentrarea pe activităţi în aer liber şi spălarea frecventă a mâinilor.

Anthony Fauci a explicat că, ”deşi pentru populaţie în general vaccinul poate avea o eficacitate de 95%, nu se poate şti cât de eficace este la nivel personal. Chiar şi la ratele de succes respective, aproximativ 5%-10% dintre persoanele imunizate ar putea să ia virusul”.

În plus, efectul protector al unui vaccin ar putea avea loc după o lună, poate chiar mai mult, a spus David Ho, virusolog care lucrează la dezvoltarea de terapii cu anticorpi monoclonali pentru Covid-19 la Universitatea Columbia. Până în prezent, Pfizer a anunţat că vaccinul său în două doze pentru Covid-19 a arătat o eficacitate de 90% la şapte zile de la administrarea celei de-a doua doze. Datele timpurii privind vaccinul cu două doze ale Moderna au arătat eficacitatea 94,5% la două săptămâni după a doua doză.

„Prin urmare, pentru viitorul previzibil, va trebui să ne continuăm măsurile de atenuare, inclusiv purtarea măștilor”, spune Ho, menționând că măsurile de precauție vor dura probabil „în mare parte din 2021”.

Dr. Bruce Hirsch, specialist în boli infecțioase la Northwell Health, adaugă că mulți oameni au sentimente puternice cu privire la vaccinuri și pot să nu le ia, ceea ce „va afecta populația generală de la imunitatea la Covid-19 și va prelungi amenințarea pandemiei ”.

Fauci, în vârstă de 79 de ani, a spus că atunci când îi vine rândul să se vaccineze, nu intenționează să abandoneze toate măsurile de sănătate publică pe care le-a susținut în timpul pandemiei.

„Aș putea să mă simt mai relaxat, fără a avea în esență strictețea pe care o avem acum, dar cred că abandonarea completă nu ar fi o idee bună”, a menționat Fauci.

OMS: Vaccinul, de unul singur, nu va putea pune capăt pandemiei de coronavirus

Amintim că directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a ținut să tempereze optimismul apărut încă de săptămâna trecută în legătură cu progresele făcute în crearea unui vaccin anticoronavirus. Acesta a subliniat că vaccinul de unul singur nu va putea să pună capăt pandemiei de SARS-CoV-2 și că măsuri precum testarea, anchetele epidemiologice și carantina vor fi în continuare necesare. El a îndemnat să nu se pună capăt prematur acestor măsuri. Declarațiile liderului OMS vin în contextul în care, săptămâna trecută, Pfizer şi BioNTech au anunţat că vaccinul pe care îl dezvoltă are o eficacitate de 90%, iar, luni, compania Moderna a transmis că vaccinul său e 94,5% eficient în prevenirea COVID-19.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, a subliniat că vaccinul de unul singur nu va putea învinge pandemia de coronavirus, deci măsurile și restricțiile aplicate până acum ar trebui să rămână în vigoare.

El a precizat că va mai dura ceva timp până când vaccinul anti-COVID-19 va fi disponibil la scară largă, deoarece întâi vor fi vaccinați angajații din sistemul sanitar, vârstnicii și cei incluși în categoriile de risc.