CORONAVIRUS | Alexandru Rafila: OMS se așteaptă la o creștere a cazurilor în toată regiunea europeană

Publicat: 16 09. 2020, 23:02
Foto: Inquam Photos / George Călin

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat, miercuri seară, că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) se așteaptă la o creștere a cazurilor de coronavirus în toată regiunea europeană.

Alexandru Rafila: În octombrie, noiembrie, decembrie OMS se asteaptă la o creștere a numărului de cazuri

Reprezentantul României la OMS, Rafila, a menționat, la Digi24, că în următoarele trei luni OMS se asteaptă la o creștere a numărului de cazuri în toată regiunea europeană, datorită turismului, mobilității și a activității umane în general.

„In Uniunea Europeană (UE) a scazut foarte mult mortalitatea, secțiile de ATI nu mai sunt umplute până la refuz deși numărul de cazuri în Franța de exemplu e mai mare decât în primăvară. Dar în octombrie, noiembrie, decembrie OMS se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri în toată regiunea europeană. Se întâmplă datorită turismului, mobilității și a activității umane în general. Va crește numărul de cazuri în toate regiunile OMS din Europa”, a afirmat Alexandru Rafila.

Cât despre avertismentul OMS, conform căruia tot mai multe persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani sunt testate pozitiv, Rafila a precizat că „e un lucru bun căa scade media de vârstă a celor infectați. Înseamnă ca s-au luat măsurile de protejare a celor din grupurile vulnerabile, a vârstnicilor”.

Maria Van Kerkhove: ”Începem să vedem tendințe îngrijorătoare în unele țări”

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat miercuri că SARS-CoV-2, boala cauzată de noul coronavirus, se răspândește într-un ritm îngrijorător în unele părți ale emisferei nordice, la câteva luni distanță de sezonul gripal de iarnă.

”Începem să vedem tendințe îngrijorătoare în unele țări”, a declarat Maria Van Kerkhove, epidemiolog de la Organizația Mondială a Sănătății, în timpul unei difuzări pe o rețea de socializare.

„Vedem creșteri ale spitalizărilor, în unitățile de terapie intensivă, în special în Spania, Franța, Muntenegru, Ucraina și unele state din Statele Unite. Acest lucru este îngrijorător pentru că nu a început încă sezonul gripal”, a adăugat ea.

Aceasta a mai spus că spitalizările persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani infectate cu COVID-19 cresc în mai multe țări.

Bill Gates, semnal de alarmă: Există riscul unei explozii a sărăciei la nivel mondial

Fondatorul companiei Microsoft, Bill Gates, a avertizat că există riscul unei explozii a sărăciei la nivel mondial, din pricina efectelor negative generate de noul coronavirus.

Raportul fundației miliardarului susține că, în urma pandemiei de coronavirus, sărăcia extremă a crescut cu 7%, gradul de vaccinare a ajuns la cel mai scăzut nivel din anii ’90, iar efectele economice ale carantinei vor accentua inegalitățile sociale.

În plus, zeci de milioane de oameni au o situație precară, din cauza insecurității economice și a firmelor care dau faliment. Practic, se estimează cea mai gravă recesiune de la al Doilea Război Mondial.

Gates mai estimează că pandemia de coronavirus se va încheia până la sfârșitul anului 2021, însă, până atunci, până la apariția unui vaccin, milioane de persoane vor muri în țările sărace, cele mai multe din aceste decese fiind cauzate nu de boala în sine, ci de supraaglomerarea sistemelor de sănătate și a țărilor cu economii care erau deja scăzute.