CORONAVIRUS | Alexandru Rafila: Dacă această creştere va fi la fel, în două săptămâni vom depăşi 10.000 de cazuri şi nu vom mai avea paturi la ATI

CORONAVIRUS | Alexandru Rafila: Dacă această creştere va fi la fel, în două săptămâni vom depăşi 10.000 de cazuri şi nu vom mai avea paturi la ATI
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Orgaanizația Mondială a Sănătății (OMS), avertizează că dacă se va păstra actualul ritm de creștere a numărului de îmbolnăviri, în două săptămâni, România ar putea ajunge să depășească 10.000 de cazuri zilnice de infectare cu coronavirus.

Alexandru Rafila estimează că în două săptămâni România ar putea depăși pragul de 10.000 de cazuri de COVID-19 pe zi

În contextul în care țara noastră se află pe un trend ascendent în ceea ce privește numărul infecțiilor, Rafila consideră că este nevoie de niște măsuri ferme, asumate de autorități, pentru a opri răspândirea accelerată a virusului.

“Nu am avut nicio săptămână care să spunem că s-a stabilizat creşterea. Suntem pe trend ascendent. Spitalele au o capacitate limitată. Singura soluţie de a contracara ocuparea paturilor este să facem ceva să stopăm această pandemie. Trebuie luate nişte măsuri asumate de Guvern. Dacă această creştere va fi la fel, în două săptămâni vom depăşi10.000 de cazuri şi nu vom mai avea paturi la ATI. Trebuie să iei măsura potrivită, la timpul potrivit”, a spus Alexandru Rafila, la România TV.

În ceea ce privește măsurile instituite până acum de autorități în lupta cu pandemia, candidatul PSD la alegerile parlamentare a precizat că ”situaţia a fost prezentată destul de roz”.

”Măsura restricţiei circulaţiei pe timp de noapte e o limitare, dar mai mult se referă la oamenii care se mai duc la tot felul de activităţi private. Acest lockdown necesită o decizie politică. Situaţia a fost prezentată destul de roz. E bine că s-au alocat paturi suplimentare, dar creşterea aceasta trebuie limitată. Nu paturile sunt problema, ci personalul care să le deservească. Consecinţele sunt creşterea mortalităţii”, a mai spus reprezentantul României la OMS.

Rafila: Cazurile noi care apar aduc alte cazuri noi, tot mai multe

Nu este prima dată când Alexandru Rafila vorbește despre scenariul în care România ar putea să aibă în fiecare zi cel puțin 10.000 de noi cazuri de COVID-19.

„Cazurile noi care apar aduc alte cazuri noi, tot mai multe. Probabil, spre sfârșitul lunii decembrie, în limita altor măsuri, cred că numărul de cazuri la sfârșitul acestei luni (n.r. – decembrie) va înregistra un număr cu 5 digiți, adică vor fi cel puțin 10.000 de cazuri pe zi. Nu vreau să dau nicio cifră pentru ATI, dar, la numărul acesta de cazuri, capacitatea de la Terapie Intensivă este sigur depășită. Iar asta are consecință directă în ceea ce privește mortalitatea”, spunea Rafila în urmă cu câteva zile.

6.546 de noiîmbolnăviri în 24 de ore este cel mai grav bilanț anunțat de autoritățile dinRomânia de la debutul crizei sanitare

România a depășit în cursul acestei săptămâni pragul de 6.000 de cazuri zilnice de contaminare cu coronavirus. Vârful infectărilor a fost atins vineri, atunci când Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a raportat nu mai puțin de 6.546 de noiîmbolnăviri contabilizate într-un interval de 24 de ore.

Cea mai recentă raportare, transmisă duminică de autorități, arată 5.324 de cazuri noi de COVID-19 depistate în România. Numărul de decese înregistrate într-un interval de 24 de ore este de 99. Alți 910 români sunt la Terapie Intensivă. Retestarea a scos la iveală 971 persoane pozitive. Nu în ultimul rând, reprezentanții GCS au anunțat că de la izbucnirea crizei sanitare au fost confirmate 246.663 de îmbolnăviri, iar 175.975 de pacienți au fost declarați vindecați.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie