CORONAVIRUS | 90% dintre măștile controlate de ANPC au abateri de la prevederile legale. Au fost verificate aproape 800 de firme

Publicat: 02 07. 2020, 14:18

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a verificat, în luna mai, aproape 800 de firme care comercializează măști și mănuși de protecție și a descoperit că 90% dintre măști nu respectă prevederile legale în vigoare. ANPC nu a prezentat public rezultatele campaniei de verificare, dar acestea au fost obținute de jurnaliștii Profit.ro. Totul, în contextul scandalurilor din ultima perioadă referitoare la calitatea materialelor sanitare. Purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie în spațiile publice închise, mijloacele de transport în comun și la locurile de muncă de la mijlocul lunii mai, când România a trecut de la starea de urgență la starea de alertă. Măsura este menită să limiteze răspândirea coronavirusului, în condițiile în care s-a început repornirea economiei. În ultimele două săptămâni, numărul de noi infectări în România a crescut alarmant, însă. Guvernanții liberali dau vina pe adversarii politici, care au luat în derâdere pericolul SARS-CoV-2, dar și pe campaniile de fake news din online. Au mai constatat, de asemenea, că românii s-au cam săturat să poarte măști și să respecte atât de necesarele reguli de distanțare socială.

90% dintre măștile de protecție aflate pe piață și verificate de ANPC sunt neconforme

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a verificat, în mai, aproape 800 de firme care comercializează măști și mănuși de protecție, în contextul în care de la mijlocul acestei luni purtarea măștilor a devenit obligatorie pentru toți românii în spațiile publice închise, mijloacele de transport în comun și la locurile de muncă. 90% dintre măștile verificate de inspectorii ANPC erau neconforme.

Rezultatele verificărilor nu au fost publicate de Autoritate, dar acestea au fost prezentate de Profit.ro.

„În perioada 11-19 mai, Autoritatea a desfășurat acțiuni de control privind mănușile și măștile de protecție care se comercializează în România. În această perioadă au fost controlați 794 operatori economici, fiind constatate abateri la un număr de 513 dintre aceștia. Din totalul măștilor verificate, s-a constatat că un procent de 90% dintre acestea prezentau abateri de la prevederile legale în vigoare, iar din totalul mănușilor de protecție verificate, la peste 51% s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare”, relevă un document analizat de Profit.ro.

ANPC a aplicat amenzi de 1,18 milioane de lei și a oprit de la comercializare măști și mănuși de 15,17 milioane lei, mai precizează sursa citată.

Totul, în contextul scandalurilor din ultima perioadă referitoare la calitatea materialelor sanitare.

Adrian Ionel, urmărit penal de DNA pentru că ar fi cerut mită din funcția de director Unifarm

Pe 23 iunie, procurorii DNA au anunțat că Adrian Ionel este urmărit penal, sub control judiciar, pentru cinci fapte de corupție în legătură cu un contract privind achiziția de materiale sanitare necesare în lupta cu epidemia de coronavirus.

Ei mai acuză că însăși numirea lui Ionel în fruntea companiei naționale s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale.

Anchetatorii susțin că Adrian Ionel ar fi cerut mită 760.000 de euro pentru atribuirea contractului, că acesta s-a încheiat cu încălcarea prevederilor legale, că nu au fost livrate toate produsele, iar din cele care au ajuns multe erau neconforme.

În locul lui Adrian Ionel, la conducerea Unifarm a fost numit interimar Ionuț Ionescu.

Măștile destinate persoanelor vulnerabile nu au ajuns nici acum la acestea. Licitația a fost contestată

Și pentru că purtarea măștilor a devenit obligatorie, Ministerul Sănătății a lansat o licitație în valoare de 73,6 milioane lei, fără TVA, pentru achiziția de 115 milioane de astfel de produse destinate persoanelor vulnerabile.

Licitația a fost câștigată de Naguma Medical Supply SRL, numai că firma Best Achiziții a contestat rezultatul, iar contractul nu poate fi semnat până la soluționare.

Premierul Ludovic Orban consideră că acțiunea nu este întemeiată și a solicitat Comitetului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor să trateze urgent speța, pentru ca măștile să ajungă la oameni cât mai repede.

„Această atitudine de a contesta, din punctul meu de vedere, fără niciun motiv, o licitaţie care s-a derulat transparent îmi pare, aşa, ca un mod de a băga beţe în roate şi sistemul acesta pune în pericol sănătatea acestor concetăţeni de-ai noştri pentru care este prevăzută această măsură”, a spus premierul.