CORONAVIRUS | 45 de noi cazuri de infectare cu tulpina britanică, identificate în România. Specialist: Cel mai probabil, aceasta a devenit deja varianta dominantă în marile oraşe ale ţării

Publicat: 18 02. 2021, 16:12
Foto: Pixabay

Alte 45 de cazuri de infectare cu tulpina britanică de coronavirus au fost identificate pe teritoriul României. Ele au fost depistate în cadrul unui studiu de secvențiere derulat de sistemul Medical MedLife. Cele 45 de cazuri de contaminare cu tulpina din Marea Britanie fac parte dintr-un lot de 90 de probe care au fost prelevate între 3 și 11 februarie din mai multe zone ale țării, informează News.ro.

Alte 45 de cazuri de contaminare cu tulpina din Marea Britanică, în România

În aceste condiții, s-a ajuns la 79 de probe, secvențiate în laboratoarele MedLife, în cazul cărora a fost identificată prezența tulpinii britanice. Numărul total al cazurilor de infectare cu această tulpină, la nivel național, a trecut de 100.

„În această etapă a cercetării, specialiştii au analizat un nou lot de 90 de probe, prelevate în mod aleatoriu în perioada 3 – 11 februarie a.c. de la pacienţi testaţi pozitiv prin RT-PCR, dintre care 45 conţin tulpina B1.1.7 a coronavirusului, descoperită în Marea Britanie. Acestea provin de la pacienţi din diferite oraşe ale ţării: Bucureşti – 26 de cazuri, Brăila – 1 caz, Galaţi – 2 cazuri, Timişoara – 6 cazuri, Cluj – 3 cazuri, Focşani – 1 caz, Ploieşti – 1 caz, Piteşti -1 caz, Turda – 1 caz, Tg. Jiu – 2 cazuri, Vaslui – 1 caz”, au transmis reprezentanții MedLife, potrivit sursei citate.

Specialiștii spun că tulpina britanică ar putea fi deja cea dominantă în marile orașe din România

Astfel, specialiștii spun că în aproximativ o lună, tulpina britanică va ajunge să fie dominantă în România.

„Dacă în urmă cu două săptămâni anunţam că prevalenţa cazurilor identificate cu tulpina britanică este de 26,6% pe lotul analizat la acel moment, acum procentul aproape s-a dublat, 50% din probele analizate în lotul curent conţinând tulpina B1.1.7, cunoscută ca având originea în Marea Britanie. Considerând că eşantionul analizat este reprezentantiv, datele confirmă dinamica anticipată în rundele anterioare de secvenţiere şi faptul că, cel mai probabil, această tulpină a devenit deja varianta dominantă în marile oraşe ale ţării, urmând, cel mai probabil, să devină tulpina cu cea mai mare frecvenţă în următoarele 3-5 săptămâni la nivel naţional. Astfel, România ar fi printre primele ţări din Uniunea Europeană în care predomină varianta britanică a coronaviursului”, a explicat biologul Dumitru Jardan, coordonatorul studiului de secvenţiere al MedLife.

Specialist: Momentan, nu am identificat pe loturile de probe analizate mutaţiile caracteristice provenite din Africa de Sud sau Brazilia

Pe de altă parte, specialiștii precizează că deocamdată nu au fost depistate în România cazuri de infectare cu tulpinele de coronavirus din Africa de Sud sau Brazilia.

„Previziunele colegilor mei din ultimele săptămâni s-au confirmat, se pare că tulpina britanică a devenit deja dominantă cel puţin la nivelul marilor oraşe. Este o informaţie extrem de valoroasă pentru strategia de gestionare a pandemiei la nivel naţional.(…) Vestea bună este că, momentan, nu am identificat pe loturile de probe analizate mutaţiile caracteristice tulpinilor provenite din Africa de Sud sau Brazilia. Totuşi, vom continua procesul de secvenţiere, tocmai pentru a identifica timpuriu apariţia unor posibile noi tulpini şi a anunţa în timp util autorităţile, astfel încât acestea să poată acţiona imediat”, a precizat Mihai Marcu, preşedinte & CEO al grupului MedLife.

În acest context, experții atrag atenția asupra faptului că este important ca măsurile de protecție anti-COVID-19 să fie respectate în continuare și îi încurajează pe oameni să se vaccineze împotriva noului coronavirus pentru că toate cele trei vaccinuri disponibile, în acest moment, în România sunt eficiente inclusiv în cazul noilor variante ale SARS-CoV-2.