Coronavirus. Bilanțul deceselor a ajuns la 198: Un ambulanțier din Suceava, prima victimă din rândul cadrelor medicale care s-a infectat în timpul serviciului

Publicat: 07 04. 2020, 21:29

Autoritățile române au anunțat că un ambulanțier în vârstă de 53 de ani, de la Serviciul de Ambulanță Județean Suceava, a murit în urma infectării cu noul coronavirus și a devenit, astfel, prima victimă din rândul cadrelor medicale care acontractat COVID-19 în timpul serviciului.

Un ambulanțier din Suceava, prima victimă din rândul cadrelor medicale care s-a infectat în timpul serviciului

Bărbatul a prezentat simptomatologie specifică infectării cu COVID-19 în 24 martie. El a fost testat și a primit rezultatul pozitiv în 30 martie. El a fost internat la domiciliu și nu a acceptat internarea. Ambulanțierul a decedat marți, 7 aprilie.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății,își exprimă regretul față de această pierdere și transmite condoleanțe familiei. Demnitarul este alaturi de personalul medical din cadrul SAJ Suceava, potrivit comunicatului de presă transmis de minister.

Vestea vine în contextul în care județul Suceava, cu cele mai multe decese printre pacienții infectați cu COVID-19, este văzut de mulți drept principalul focar de infecție din țară. Situația de acolo a determinat Guvernul Orban să militarizeze managementul spitalului județean.

Întrebat ce crede despre faptul că mai multe cadre medicale din Suceava sunt nemulțumite de militarizarea instituției,Nelu Tătaru a afirmat: „Ar trebui să înțeleagă importanța și rigurozitatea momentului. Dacă din 4.400 de persoane infectate, 1.400 sunt la Suceava, cred că este ceva deosebit. Ar trebui, totuși, și personalul medical să înțeleagă, în limita profesionalismului, că există niște rigori care trebuie respectate”.

Totuși, ambulanțierul nu este prima victimă din rândul cadrelor medicale, dar este primul care a murit după ce acontractat COVID-19 la serviciu.

Victima 117 era o femeie de 54 de ani din județul Constanța, asistentă medicală, revenită din Turcia pe data de 13 martie. Infectarea cuCOVID-19a fost confirmată pe 19 martie, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, aceasta nu a lucrat în spital și nu a lucrat cu pacienți cuCOVID-19.

România are peste 4.400 de cazuri de COVID-19, iar 699 dintre acestea se referă la cadre medicale

Potrivit datelor raportate marți, România a diagnosticat 4.417 de persoane cu COVID-19, dintre care 360 reprezintă cazuri noi. Dacă 460 de pacienți au fost declarați vindecați și externați, 274 rămân internați în secțiile de terapie intensivă din țară. Datele din teritoriu transmise către INSP arată că699 de cadre medicale sunt infectate cu noul coronavirus la nivel național.

VEZI AICI LISTA ACTUALIZATĂ CU VICTIMELE COVID-19 DIN ROMÂNIA

VEZI AICI LISTA ACTUALIZATĂ A JUDEȚELOR DIN CARE PROVIN VICTIMELE

Coronavirusul s-a răspândit deja în cea mai mare parte a globului și a infectat peste 1,4 milioane de oameni, din 209 de țări și teritorii. Bilanțul deceselor a trecut de 81.000, în timp ce numărul persoanelor vindecate a atins un nou prag psihologic, cel de 300.000.

Italia este cel mai afectat stat din lume, dacă e să avem în vedere numărul de decese și dimensiunea populației. Până în acest moment, autoritățile italiene au confirmat circa 135.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și aproape 17.200 de decese.