Coroană tricoloră, depusă la statuia lui Matei Corvin din Cluj

Coroană tricoloră, depusă la statuia lui Matei Corvin din Cluj
Foto: enational.ro

O personă a depus, marți, o coroană de flori cu o panglică tricoloră la statuia lui Matei Corvin din Cluj-Napoca. Mai mult, respectiva persoană a lipit și un text de statuie referitor la înfrângerea regelui maghiar de către Ștefan cel Mare, informează Mediafax.

Coroana precum și mesajul au fost luate de un angajat al unei firme de salubritate și aruncate la gunoi.

Polițistul comunitar care patrulează în zonă a declarat că o persoană în vârstă a depus coroana la statuia lui Matei Corvin, unde se mai aflau alte două coroane de flori cu panglici în culorile Ungariei.

Vârstnicul a scris pe panglica tricoloră că “Matei Corvin a fost învins la Baia, în 1467, de către Ștefan cel Mare și Sfânt. Drept dovadă a ridica o mănăstire pe platoul Feleacului din partea românilor”.

Ministerul Culturii și Patrimoniului Național a observat de curând că placa pe care scria “Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam când încerca să învingă Moldova nebiruită” a fost inscripționată la loc după ce fusese îndepărtată odată cu restaurarea monumentului în 2010.

Consulul Ungariei la Cluj – Napoca, Szilagi Matyas, s-a declarat îngrijorat de faptul că plăcuța cu citatul lui Nicolae Iorga ar putea provoca tensiuni interetnice.

Ambasadorul Ungariei în România, Fuzes Oskar, a considerat plăcuța drept umilitoare la adresa maghiarilor și și-a manifestat speranța că va fi îndepărtată cât mai curând.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`