Coroana reginei Maria, păzită la Iași de „mascați” înarmați de la Jandarmerie. Valorează peste 25 de milioane de euro

Publicat: 01 05. 2024, 16:14
Sursa foto: Telem.ro

Coroana Reginei Maria a României, capodoperă din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, cu o valoare estimată la peste 25 milioane de euro, a ajuns în siguranța la Iași. Ea este păzită de jandarmi înarmați.

Lucrarea a fost terminată în luna septembrie 1922. Coroana Reginei Maria este din aur masiv şi pietre semipreţioase: turcoaze (16 bucăţi), ametiste (12 buc.), opaluri (68 buc.), chrysoprazuri (32 buc.), granate (16 buc.), plus indispensabila catifea. Cântăreşte 1.854 de grame, are diametrul la bază de 17,5 cm şi înălţimea de 18 cm. Regina Maria a purtat coroana în premieră la o lună după ce a fost terminată, respectiv la momentul încoronării soţului său, Ferdinand, ca rege al României. Evenimentul a avut loc pe 15 octombrie 1922 la Alba-Iulia, potrivit telem.ro.

În anul 2008, când a fost expusă la noi în ţară la Suceava, coroana reginei Maria a fost asigurată ca piesă de tezaur la valoarea de 25 milioane de euro.

Coroana a fost făcută din aur transilvănean în stil art-nouveau la Paris, după proiectul unui român, Costin Petrescu. Ideile privind felul in care trebuia să arate au venit chiar de la suverană, principala sursă de inspiraţie constituind-o coroana Despinei Miliţa, soţia lui Neagoe Basarab, pe care Regina Maria o văzuse pe fresca Mănăstirii de la Curtea de Argeş. Regina şi-a dorit în mod special acest lucru, pentru că dorea să se facă trimitere şi la trecutul ţării, dar şi la bogăţia şi fertilitatea pământului românesc.