În mod normal, o teză de doctorat precum cea a lui Lucian Bode, cu genul acesta masiv de erori, ar trebui retrasă și ar trebui retras și titlul de doctor, a explicat Corneliu Bjola, profesor la Universitatea Oxford, joi, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin. El a făcut parte ca invitat din Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai, organismul care a stabilit că ministrul de Interne a plagiat.
Comisia de Etică a UBB, a explicat el, nu s-a pronunțat pe fond, ci din perspectiva abaterilor etice.
„Comisia nu s-a pronunțat pe fond (…), pentru că comisia nu avea mandat să facă acest lucru. Comisia de Etică s-a uitat numai la abaterile etice. Ce înseamnă abatere etică? Cazuri de plagiat, copy și paste, de exemplu, sau de preluare de anumite citate fără sursă. Au fost un număr de 100 și ceva de observații, care au fost foarte meticulos analizate. S-au obținut mai multe categoric, cele de plagiat clar care intră cu legislația din 2004, nu e din 2018, și cele care sunt citări care sunt incorecte”, a declarat Corneliu Bjola.
„Faptul că această sumă mare de observații care intră sub incidența plagiatului și a citărilor defectuoase, s-a ajuns la concluzia că teza este profund viciată pentru că trădează o intenție de evitare sau de preluare a unor idei care nu sunt ale tale și pe care vrei să le prezinți ca și când e contribuția ta”, a adăugat el.
În opinia sa, teza lui Bode și titlul său de doctor ar trebui retrase, dar o decizie a CCR împiedică UBB, autoritatea emitentă în cazul de față, să facă acest demers.
„Această concluzie care s-a obținut implică o anumită recomandare. În mod normal, o astfel de teză, cu genul acesta masiv de erori, ar trebui retrasă și titlul ar trebui retras. Problema este – Comisia nu are posibilitatea să facă acest lucru”, spune Corneliu Bjola.
„De ce? Din această cauză a acelei decizii regretabile a Curții Constituționale din iunie 2022, care practic (…) legiferează furtul intelectual. Dacă vă uitați la articolul 21, 27, 32 din Decizia 364 din 8 iunie, decizia Curții Constituționale – și asta este foarte important – legiferează furtul intelectual. În ce sens? În sensul că o teză de acest gen sau alte teze care suferă de carențe masive, de abateri etice, nu poate fi revocată de autoritatea emitentă (…), dar în principiu ar putea fi anulată într-o instanță judecătoarească, dar numai – atenție – pe probleme legate de legalitatea parcurgerii procedurii de conferire”, a continut profesorul universitar.