Explozia imigranților din Africa și Orientul Mijlociu a luat prin susprindere Europa. Dramele pe care acești oameni le trăiesc în țările lor i-au făcut pe aceștia să-și riște viața pentru a traversa Mediterana pentru a ajunge pe bătrânul continent.
Profesorul Andrei Cornea consideră că lumea liberă și prosperă nu e pregătiră să le ofere azil, criticând totodată “comentatorul” roman care, din fața televizorului, își dă cu părerea despre criza refugiaților.
“Asistând (bineînțeles, din fața televizorului) la exodul refugiaților din Orientul Mijlociu și la dramele care au loc în fiecare zi (mașina frigorifică cu cei 71 de refugiați uciși prin asfixiere fiind doar cea mai teribilă), comentatorul român face, în general, ceea ce știe el mai bine: să chibițeze. E o ocupație agreabilă și fără răspunderi, mai ales că România însăși deocamdată stă deoparte, ocolită de valul nefericiților, originari mai ales din Siria și Irak, ce călătoresc cum pot din Grecia direct spre nord, prin Macedonia, Serbia, Ungaria, Austria, sperând să ajungă pe drumul cel mai scurt în noua „Țară a făgăduinței“ – Germania”, scrie Cornea într-un articol pentru Revista22.
Zicala „românii sunt buni la toate” nu este străină de acest caz: “Chibițul, așadar, îi ceartă înțelepțește pe „jucători“: spre deosebire de aceștia, el știe și ce ar fi trebuit făcut de către Europa, și când anume, și în ce fel. Faptul că nu i s-a cerut părerea e, deci, regretabil, mai ales că e tobă de sfaturi luminoase. Adesea nu are îndoieli în a cere măsuri aspre împotriva „imigrației ilegale“ de natură economică (deși știe bine că cel puțin un milion dintre conaționalii săi din străinătate sunt în această situație, dar, de, ei sunt „europeni“, nu-i așa?). Altminteri, deplânge „decadența Occidentului“, se arată înspăimântat de Islam și știe ce ar trebui făcut cu „imigranții“. Uneori, dacă e ceva mai subtil, furnizează exemple istorice. Și le găsește, unde altundeva decât în sfârșitul Imperiului Roman și migrațiile goților!”, spune profesorul.
Criza acestor oameni care din cauza războiului au decis să-și părăsească locuințele ridică un semn de întrebare și ar trebui să ne pună pe gânduri, susține Cornea.
“Trebuie să ne pună pe gânduri explozia numărului nefericiților care, din cauza războiului și a crimelor monstruoase comise de ISIS (care cultivă o nouă formă de totalitarism), nu mai pot trăi în țara lor. Lor o mare parte din lumea liberă și prosperă nu pare pregătită să le ofere azil. (Marea excepție, pentru sirieni, pare a fi tocmai Germania.) Nu știu ce va face România în această situație și mă întreb dacă e dispusă la puțină generozitate. Mă refer nu numai la guvern, ci și la reacția opiniei publice și a presei. Deja Slovacia și Ungaria au de ce să fie criticate”, conchide acesta.