Coriu (Colegiul Medicilor): Tarifele pentru serviciile oferite de medicii de familie și din ambulatorii rămân neschimbate până la 30 iunie / Anunțul, după protestele din ultimele zile

Coriu (Colegiul Medicilor): Tarifele pentru serviciile oferite de medicii de familie și din ambulatorii rămân neschimbate până la 30 iunie / Anunțul, după protestele din ultimele zile
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), a anunţat, joi, că în urma discuţiilor cu factorii decizionali tarifele pentru servicii medicale oferite de medicii de familie şi din ambulatoriu vor rămâne neschimbate până la 30 iunie 2024.

Amintim că un proiect al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) prevedea scăderea bugetului acestor medici cu 30%, începând din 1 februarie. Propunerea i-a supărat pe medici, care au început protestele și au avertizat că vor fi nevoiți să ceară pacienților bani de consultații dacă CNAS le taie din sume.

CNAS nu mai taie bugetele medicilor de familie și din ambulatorii, spune Coriu (CMR)

„Menţinem valoarea punctelor negociate la finalul lunii iulie 2023. Nu se scade valoarea de punct cum s-a dorit iniţial. (…) Valabilitatea este numai până la 20 iunie 2024, primele şase luni. Legat de spital, s-a renunţat la cele trei ore pentru un pacient în spitalizarea de o zi şi am revenit la contractul-cadru anterior, din 2023, în care să fie două ore, ceea ce permite medicului să vadă mai mulţi pacienţi”, a declarat Daniel Coriu, citat de Agerpres.

Acesta a mai precizat că se vor elimina penalizările progresive pentru medicii care au mai mult de 2.200 de pacienţi pe listă: „Vorbim de zone defavorizate în care unde un medic trebuia să facă faţă unui număr mult mai mare de pacienţi înscrişi pe listă şi atunci s-a acceptat să se renunţe la penalizarea acestor colegi, care munceau mai mult de fapt”.

Întrebat dacă s-a semnat vreun acord, președintele CMR a răspuns: „Aşteptăm un proces-verbal de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Avem garanţia unor parteneri foarte serioşi. Nu s-a semnat niciun acord. Discuţiile au fost online”.

Reprezentanții CMR au mai spus că se va înființa un grup de lucru care să găsească, până la 1 iulie, soluţii pentru creşterea calităţii serviciilor medicale şi plăţi suplimentare pentru serviciile aferente prevenţiei.

Nemulțumirile în sistemul de sănătate rămân

Amintim că, în paralel cu nemulțumirile pe această temă ale medicilor de familie și din ambulatorii, medicii afiliați Federației Sanitas au început să se organizeze și să strângă semnături pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă. Acesta ar putea duce chiar la greva generală în sistemul sanitar și de asistență socială, a avertizat Mircea Ciocan, vicepreședinte Sanitas, într-o intervenție de joi pentru B1 TV.

Sanitas cere o creștere salarială de cel puțin 20% pentru toate categoriile de angajați din sistem și atrage atenția că problema deficitului de personal nu s-a rezolvat, căci Guvernul PSD-PNL nu a deblocat suficiente dintre posturile vacante.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`