România a recunoscut neregulile din procesul prin care Tel Drum a primit fonduri europene.Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că executivul comunitar a cerut, în 2016, autorităților române corecții pentru fondurile europene în cazul Tel Drum, investigate de oficiul european de lupta anti-fraudă OLAF, iar România a acceptat aceste corecții.
HotNews a întrebat Direcția de Politici Regionale a Comisiei Europene ce măsuri a luat după ce, în 2016, OLAF i-a recomandat să recupereze anumite sume din fonduri europene.
"Comisia a primit recomandările OLAF cu privire la cazurile pe care le menționați în 2016. În conformitate cu aceste recomandări, serviciile Comisiei au solicitat României să efectueze corecțiile necesare pentru ca bugetul UE să nu fie afectat. România a fost de acord să aplice aceste corecții. Avem un sistem solid de combatere a fraudei, în strânsă colaborare cu statele membre. Acest caz arată ca sistemul funcționează", a răspuns un purtator de cuvant al CE.
Direcția de Politici Regionale a Comisiei Europene este condusă de comisarul european de resort, social-democrata Corina Crețu.
DNA a transmis că în noul dosar care îl vizează pe Liviu Dragnea prejudiciul este de aproximativ 30 de milioane de lei prin abuz în serviciu și alte 20 de milioane de euro prin fraudarea fondurilor europene.
TelDrum a câştigat cele mai importante proiecte finanţate cu fonduri europene derulate în Teleorman, pe vremea când judeţul era condus de Liviu Dragnea. Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al Direcției Naționale Anticorupție, a explicat pentru news.ro cum s-a întâmplat acest lucru.
"Prejudiciile constatate până la acest moment se constituie din două sume – un prejudiciu din abuz în serviciu, aproximativ 30 de milioane de lei, şi un prejudiciu de 20 de milioane de euro, bani obţinuti nelegal, ca urmare a fraudării fondurilor europene. Un element important de precizat este că felul în care se obţineau ilegal banii din finanţare europeană presupunea falsificarea unor date insertate în proiectele tehnice. În principal, se trecea o cerinţă ca metoda folosită la asfaltarea drumurilor să fie una anumită, care permitea câştigarea licititaţiei de către firma Tel Drum, pentru că numai această firmă deţinea un anumit utilaj care era trecut în caietul de sarcini. Este un utilaj care a fost preluat de la Consiliul Judeţean. Inițial, a fost cumpărat din bani publici şi dintr-un credit contractat de Consiliul Judeţean şi ulterior a fost trecut în proprietatea firmei Tel Drum", a explicat Săplăcan, citată de news.ro.