Corina Crețu: 1 din 11 femei din Europa este diagnosticată cu cancer la sân pe parcursul vieții. O statistică îngrijorătoare care subliniază importanța depistării timpurii

Publicat: 23 10. 2023, 21:55
Sursă foto: Corina Crețu / Facebook

Cancelarul la sân poate fi învins, a declarat eurodeputata Corina Crețu, luni, într-o postare pe Facebook în care trage un semnal de alarmă cu privire la importanța depistării timpurii a maladiei.

1 din 11 femei din Europa este diagnosticată cu cancer la sân pe parcursul vieții, spune Corina Crețu

Eurodeputata spune că statistica este una „îngrijorătoare”.

„Luna dedicată luptei împotriva cancerului la sân trebuie să trezească în inimile tuturor femeilor speranţa, pentru că această maladie poate fi învinsă! Pentru că perioada aceasta coincide cu cea în care, în urmă cu un an, finalizam tratamentul şi radioterapia de după intervenţie, consider foarte important apelul pentru intensificarea campaniilor de informare şi screening, în special în mediul rural, acolo unde accesul la la servicii medicale este îngreunat”, a scris Corina Crețu, luni, pe Facebook.

„În cifre seci, una din 11 femei din Europa este diagnosticată cu cancer la sân pe parcursul vieţii. Este o statistică îngrijorătoare care subliniază importanţa depistării timpurii, mai ales pentru că aceleaşi studii arată că deşi incidenţa cancerului de sân a crescut în ultimul deceniu, numărul de decese au scăzut pentru că au fost diagnosticate la timp”, a adăugat ea.

Este cel mai răspândit tip de cancer la femei, mai spune Corina Crețu.

„Cancerul de sân este cel mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor, reprezentând principala cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de această boală în rândul populaţiei feminine, la nivel global. Lipsa screening-ului pentru cancerul de sân în rândul populaţiei feminine a generat o situaţie mai mult decât îngrijorătoare în România. Procentul redus al persoanelor care au efectuat examenul mamar (6%) ne situează pe ultimul loc în UE. Din păcate, în România, cele mai multe femei depistate cu cancer mamar ajung la doctor de abia în stadiul 2 sau 3 al bolii. Screening-ul înseamnă, de fapt, diagnosticarea bolii în stadii în care aceasta poate fi curabilă”, mai afirmă Corina Creţu.