Corabia care a blocat extinderea plajelor din Eforie a fost scoasă la lumină. Mai mulți arheologi lucrează deja la dezgroparea acesteia. Corabia a fost descoperită în 2021, pe fundul mării, dar atunci a fost acoperită cu nisip, pentru a o conserva, în așteptarea unor arheologi, care să o studieze.
Ambarcațiunea a fost descoperită în apropierea țărmului și are 20 de metri lungime și 4 metri lățime. Din lipsa scafandrilor arheologi s-a decis ca cercetările pe baza acesteia să fie făcute pe uscat.
„Cred ca e pentru prima dată și-n România când are loc o cercetare a unei epave în nisip. Trebuie să fim foarte atenți pentru că epava e într-o stare de conservare nu foarte bună”, a spus arheologul Mihai Duca, potrivit digi24.ro.
Corabia de pe fundul mării a dus la întârzierea lucrărilor de lărgire a plajelor din Eforie, dar și la creșterea costurilor.
„Dacă această lucrare ar fi fost facută în 2020 cu scafandri cum am solicitat inițial, ar fi fost undeva în jur de 1oo.ooo de euro. Acum, până la această oră, costurile sunt estimate la 2.7oo.ooo de euro”, a spus Marius Stamat, reprezentant constructor.
După studierea acesteia, corabia va fi astupată la loc cu nisip. Fiind într-o stare de degradare, acesta nu va putea fi extrasă și expusă într-un muzeu.