Copiii ajung să consume substanțe interzise înainte de 13 ani. Șefa Agenției Naționale Antidrog: „Bătălia a început. Școlile își vor activa grupuri de acțiune”

Copiii ajung să consume substanțe interzise înainte de 13 ani. Șefa Agenției Naționale Antidrog: „Bătălia a început. Școlile își vor activa grupuri de acțiune”
Sursa foto: Freepik

Directorul Agenției Naționale Antidrog (ANA), Ramona Dabija, a susținut de curând că lupta cu consumul de droguri în rândul tinerilor nu este pierdută și că „de-abia a început bătălia”. Potrivit acesteia, semnarea unui plan între toate ministerele care au atribuții în educarea și protejarea copiilor este un prim pas.

Ramona Dabija: Școlile își vor activa grupuri de acțiune

„De-abia am început bătălia. Faptul că săptămâna trecută, la nivelul MAI, s-a semnat acel plan între toate ministerele care au atribuții în educarea și protejarea copiilor cred că este un prim pas”, a transmis Ramona Dabija, notează digi24.ro.

De asemenea, șefa Agenției Naționale Antidrog a precizat că acest plan „prevede înființarea unor grupuri de acțiune coordonate de directorul unității școlare, autoritățile locale, Protecția Copilului, MAI și reprezentanți ai asociaților de părinți și elevilor”.

„Este important să se știe că fiecare copil are în spatele lui o rețea de siguranță. Când un copil este observat că are o modificare în comportament școala este obligată să ia legătura cu părinții. Dacă nu reușește va trebui să notifice Protecția Copilului și de ce părinții nu sunt prezenți în viața copilului. Împreună cu consilierul școlar luăm legătura cu specialistul. Poate nu are o problemă cu consumul de droguri, poate e victima unei infracțiuni. El nu mai trebuie ignorat și de aceea grupurile de acțiune vin în sprijinul copilului și al familiei, pentru că de multe ori au fost cazuri când familia a venit, i s-a prezentat situația și era surprinsă. Trebuie să știe că familia nu este singură. Familia trebuie să știe că are specialiști care o pot ajuta și să fie îndrumată către acești specialiști”, a mai declarat Ramona Dabija.

Aceasta a ținut să precizeze că planul a intrat în vigoare și urmează ca fiecare unitate școlară să-și activeze propriul grup de acțiune în perioada următoare.

„Directorul școlii îi va convoca pe toți cei care fac parte din acel grup și împreună vor face o analiză pe unitatea școlară. Fiecare școală își cunoaște copiii care sunt în evidența lor. Fiecare asociație de părinți poate veni în sprijinul părinților și există tot felul de canale de comunicare între părinți”, a mai spus ea.

Directorul Agenției Naționale Antidrog a mai explicat că „nu s-a discutat de o testare în masă”, menționând că testarea s-a propus ca o alternativă care să vină în sprijinul părinților, să existe posibilitatea ca aceste teste să fie gratuite dacă părintele dorește și să se facă în cabinetul școlar.

Totodată, Ramona Dabija a prezentat și câteva date consumul de droguri în rândul tinerilor, explicând că unul din zece copii a încercat cel puțin o dată un anumit tip de drog.

„Conform studiilor, unul din zece copii a încercat cel puțin o dată un anumit tip de drog. Două din zece persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 34 de ani au încercat o dată un anumit tip de drog. Acestea sunt reperele de la care trebuie să plecăm. Vârsta medie este de 13 ani. Există cazuri punctuale gestionate separat și cu vârste mai mici, dar vârsta medie a fost de 13 ani”, a mai spus aceasta, pentru sursa menționată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul
17:38 - Lăsați Ucraina să lovească în inima Rusiei, le cere Parlamentul European statelor UE într-o rezoluție adoptată joi
17:34 - Surse: Fost crainic al clubului Dinamo, reținut după ce ar fi agresat sexual un băiat de 16 ani