Ministerul Sănătății anunță un plan de acțiune pentru eliminarea rujeolei, rubeolei și de prevenire a infecției rubeolice congenitale / sindromului rubeolic congenital prin creșterea ratei de vaccinare ROR la peste 95%, până la sfârșitul acestui deceniu.
Planul este prevăzut într-un proiect publicat al Ministerului Sănătății iar principalul obiectiv al proiectului Sănătății este creșterea și menținerea acoperirii vaccinale la vaccinul rubeolic și rujeolic la peste 95%, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății(OMS).
Potrivit recomandărilor OMS, rujeola este extrem de infecțioasă iar vaccinarea în rândul copiilor ar trebui să aibă loc în procent de peste 95%.
În România, din 1979, copiii au fost protejați împotriva rujeolei, inițial cu ajutorul vaccinului antirujeolic, iar, din 2004, prin intermediul vaccinului ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) pentru copiii cu vârste între 12-15 luni.
În 2005, s-a introdus o a doua doză de vaccin ROR pentru copiii cu vârste între 6 și 7 ani însă acoperirea vaccinală a scăzut în ultimii ani la aproximativ 85%, micuții fiind expuși riscului de îmbolnăvire gravă sau chiar decesului într-o situație care poate fi prevenită printr-un vaccin ce nu comportă niciun risc.
Timp de trei ani, În România, între 2016 și 2019, s-au înregistrat 18.711 cazuri de rujeolă soldate cu 64 de decese; cele mai multe îmbolnăviri s-au produs în rândul copiilor nevaccinați.