Ferească Sfântul să ai un accident aviatic, să te rătăcești sau să ai nevoie de ajutor și să nu știi să transmiți datele de localizare cu minute și secunde. Nu vei fi ajutat! Exact asta au pățit victimele tragediei aviatice din munții Apuseni. Operatorii ISU Alba și ISU Cluj au avut coordonatele de localizare a victimelor accidentului, dar, din păcate pentru răniți, nici cei de la ISU, dar nici operatorii Romatsa nu au știut să le interpreteze. Datele apar într-un raport trimis de Romatsa Ministerului Transporturilor.
Potrivit documentului, au avut loc discuții halucinante între operatorii Romatsa și angajații ISU Cluj, pe seama coordonatelor de localizare a victimelor accidentului aviatic din Munții Apuseni. Chiar dacă au avut la dispoziție datele necesare operațiunii de salvare, cei implicați nu au știut să le interpreteze!
În jurul orei 16.25, supervizorul de sală de la Romatsa, a obţinut de la ISU Alba informaţia că există coordonatele georgrafice ale locului accidentului. Coordonatele erau stabilite cu ajutorul aplicaţiilor din telefonul mobil al unui supravieţuitor cu care ISU se află în legătură. Din nefericire, nici la 18.51, coordonatele nu era trimise în teren, potrivit raportului romatsa, înaintat ministerului transporturilor.
18.51 CONVORBIRE SUPERVIZOR SALĂ CU ISU CLUJ
Supervizor sală: Vă salut, de la Centrul de Dirijare al Zborurilor
ISU Cluj: N-am uitat de dumneavoastră, dar încă nu au ajuns colegii acolo.
Supervizor sală: Dar coordonatele geografice le aveţi dumneavoastră de acolo?
ISU Cluj: Am.
Supervizor sală: Mi le spuneţi şi mie?
ISU Cluj: Un moment. Latitudine 46,6023, Longitudine 22,98421
Supervizor sală: Dar de unde le aveţi pe acestea?
ISU Cluj: De la STS
Supervizor sală: Au un format care nu ne este familiar nouă. Când aveţi veşti vă rog să mă sunaţi
19.01 CONVORBIRE SUPERVIZOR SALĂ ACC CU ISU CLUJ
Supervizor sală: Spuneţi-mi coordonatele acelea pe care le-aţi transmis dumneavoastră sunt într-un format care nouă nu ne este familiar. Nu aveţi o transformare în format cu minute, secunde?
ISU Cluj: Nu.
Supervizor sală: Şi nu ştiţi cum se transformă?
ISU Cluj: Nu ştiu.Mie de la STS mi-au dat coordonatele astea.
În cazul Romatsa, specialiștii administrației nu au primit nicio alertă de la sistemul internațional COSPAS- SARSAT, care să conțină localizarea locului accidentului aviatic din Apuseni. Acest lucru s-ar datora faptului că sistemul de alertare al avionului nu a funcţionat. La locul accidentului negăsindu-se antena de emisie pentru frecvența urmărită de sistemul internaţional de alertă. Pe de altă parte, din moment ce ISU Alba avea deja coordonatele locului accidentului, conform normelor în vigoare, s-a trecut direct la acțiunea de căutare, pe baza unui plan standar eleborat de CJ Alba. Inclusiv folosirea elicopterului MAPN, trebuia decisă prin acest plan, de ISU ALBA. Noile date confirmă declarațiile ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu.
„ROMATSA a făcut ce a considerat că trebuie să facă. Să spui că în mod voit sau în mod intenționat cineva de la ROMATSA a greșit și această greșeală a condus la moartea a doi oameni mi se pare exagerat. S-au facut speculații cum că STS-ul a dat niște coordonate eronate, ceea ce eu nu cred că este cazul. Nu cred că STS a dat niște coordonate eronate”, a declarat marți Ramona Mănescu.