Controversatul patron al Realitatea Plus, Maricel Păcuraru, condamnat în anii ’90 pentru înșelăciune și falsificare de monede sau alte valori. A executat doar câteva luni din pedeapsă, pentru că a fost grațiat de Emil Constantinescu

Publicat: 05 04. 2021, 10:51
Actualizat: 03 12. 2022, 20:24

Acționarul principal al postului Realitatea TV, Maricel Păcuraru, este unul dintre cei mai controversați oameni de afaceri din România, având la activ mai multe condamnări penale. Potrivit sfin.ro, prima dintre sentințe a fost dată în anii ’90 pentru înșelăciune și falsificare de monede sau alte valori. Păcuraru a fost condamnat atunci la o pedeapsa de 2 ani închisoare, din care a executat doar câteva luni. Președinte României, din acaea perioadă, Emil Constantinescu l-a grațiat, așa cum dezvăluia sfin.ro.

Patronul condamnat al Realitatea Plus, grațiat în anii 90 de președintele Emil Constantinescu

Concret, prin decretul de grațiere nr. 292 din 23 august 1999 privind acordarea unor grațieri individuale, emis de președintele României Emil Constantinescu – decret publicat în Monitorul Oficial nr. 405 din 25 august 1999 –, omul de afaceri Maricel Păcuraru a fost grațiat pentru „restul rămas neexecutat din pedeapsa aplicată”.

Potrivit unor clarificări date de Ministerul Justiției, grațierea lui Maricel Păcuraru s-a făcut pe motiv că a săvârșit fapta în 1991, când avea 26 de ani, are trei copii minori de crescut, a achitat prejudiciul, a executat mai mult de o treime din pedeapsa și nu avea antecedente penale, mai precizează jurnaliștii de la sfin.ro.

„Avizul pozitiv dat de direcția de profil din Ministerul Justiției a avut la baza următoarele argumente: prejudiciul creat a fost acoperit în întregime la datele de 2 octombrie și 11 octombrie 1991, prin virarea sumelor de către banca din disponibilitățile create în contul SC MONDIALĂ SRL Galați; petiționarul a executat mai mult de o treime din pedeapsa; petiționarul avea în întreținere patru copii minori; petiționarul a săvârșit fapta în anul 1991, la vârstă de 26 de ani; nu avea antecedente penale. Aceste aspecte au fost considerate de natură să motiveze acordarea unui aviz pozitiv”.

Maricel Păcuraru a fost  condamnat la 2 ani închisoare de Tribunalul Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și falsificare de monede sau alte valori, pentru că a produs un prejudiciu de 7,6 milioane lei, emitând un CEC fără acoperire firmei TOMISTEX din Constanța, în schimbul căruia a ridicat diferite mărfuri.

Sentința a rămas definitivă și irevocabilă în urmă Deciziei penale nr. 45/9.10.1998 a Curții Supreme de Justiție. Din această pedeapsa, Păcuraru a executat numai 9 luni de arest, în perioada 8 octombrie 1991 – 16 iulie 1992.

Restul de pedepsă nu a mai fost executată, căci Maricel Păcuraru, în vârstă de 33 de ani la acel moment, i-a scris fostului președinte Emil Constantinescu, rugându-l să îl gratieze.

În cuprinsul lucrării depuse la Președinție, în care se susținea că Maricel Păcuraru s-a îndreptat, era omis însă faptul că actualul patron al postului Realitatea TV, pe lângă dosarul din 1992, a mai fost trimis în judecată și în noiembrie 1996, prin rechizitoriul nr. 96/P/1996, semnat de procurorul (în prezent avocat) Dan Apostol de la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiției, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor de bancrută frauduloasă, instigare la săvârșirea infracțiunii de fals, alături de alți complici, constând în aceea că ar fi dat 12 țepe unor bănci, creând un prejudiciu de 660 milioane lei vechi, precizează sfin.ro.

Inițial, Păcuraru a susținut în față anchetatorilor că cei 660 milioane lei ar fi fost folosiți la sponsorizarea Bisericii Martirilor din Timișoara, pentru că ulterior să colaboreze cu anchetatorii și să le mărturisească faptul că banii pe care i-a luat din firma i-ar fi dat mită ex-consilierului prezidențial PDSR Victor Opaschi, generalului de poliție Iulian Medrea și ex-deputatului PDSR Bebe Ivanovici.

Cine este Maricel Păcuraru, patronul condamnat al Realitatea Plus

Televiziunea Realitatea Plus este controlată de Maricel Păcuraru. În noiembrie 2014, el a fost condamnat la 4 ani de închisoare în dosarul Poșta Româna, cu prejudiciu de peste patru milioane de euro, în care a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

A fost mutat de la penitenciarul Galați la penitenciarul Poarta Alba, numit și ”penitenciarul VIP-urilor”, din cauza acuzațiilor că deținuții de lux s-ar fi bucurat de regim privilegiat. Păcuraru a fost eliberat de la Poarta Albă în ianuarie 2017, după ce a executat 815 zile din pedeapsa de 1.460 de zile. Acolo a fost coleg cu Miron Mitrea, care a devenit în acest an invitat special al postului, în plină PSD-izare a stației tv.

Cine deține dreptul de a folosi licența Realitatea Plus? Conform CNA, care a și amendat postul în vara acestui an pentru nerespectarea legii audio-vizualului, este vorba de Geopol International SRL.

Potrivit Newsweek, firma este deținută de o altă firmă (Strategies Research Investments International SA) în proporție de 99% și de către Alexandra-Beatrice Păcuraru (1%), aceasta fiind fiica lui Maricel Păcuraru, asociat al lui Cozmin Gușă în diverse firme.

La rândul ei, Strategies Research Investments International SA este deținută de către Strategies Research Investments SRL (99,9%) și, din nou, de Alexandra-Beatrice Păcuraru (0,1%).

În fine, proprietarii Strategies Research Investments SRL sunt, în cote egale, Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru.

Realitatea Media SA a pierdut licența Realitatea TV din cauza datoriilor enorme: peste 320 de milioane de lei în total, din care aproape 130 de milioane de lei numai la stat.